TEKNIKFÖRETAGEN
RISKEN FÖR EN NY RECESSION ÖKAR – KINNWALL (Direkt)

2020-10-22 14:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den inledande rekylen efter vårens nedstängningar är nu över och den ökade smittspridningen och återinförda restriktioner på många håll gör att risken ökar för en ny recession, med ett W-format konjunkturförlopp.

Det säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har haft det V som alla hoppats på, men sannolikheten för att vi får en ny recession, ett W, har ökat i takt med den ökade coronaspridningen och nya nedstängningar på många håll. Slutet på det här året och början på nästa kommer att bli betydligt svagare än under det tredje kvartalet", säger han.

Han konstaterar att den initiala rekylen efter vårens nedstängningar blev stark, men ser samtidigt allt fler tecken på att ekonomin har tappat fart.

"När man släppte alla restriktioner studsade ekonomierna naturligtvis tillbaka igen. Det fanns en massa undertryckt efterfrågan och produktion som väntade på att realiseras. Vi har också sett kraftiga ökningstal för allt från industriproduktion till hushållskonsumtion, men de har sedan tappat farten under slutet av sommaren och in i hösten. Rekylen är bakom oss", säger Mats Kinnwall.

Han säger att i stort sett samstämmiga data pekar mot en inbromsning från slutet av sommaren. Svensk industriproduktion har dock gått mot strömmen och var redan i augusti tillbaka på samma nivåer som före coronakrisen.

"En av få avvikelser är svensk industriproduktion, i övrigt är det ett tydligt mönster. Den globala industrikonjunkturen har planat ut på nivåer långt under var vi var före corona och Sverige kan inte systematiskt avvika från den över tid. Uppgången i den svenska industriproduktionen betraktar jag som en tillfällig anomali drivet av vissa branscher som gått väldigt starkt någon månad", säger han.

Till den inbromsning som redan syns i hårda data ska man lägga den senaste tidens ökade smittspridning som följts av hårdare restriktioner, inte minst runtom i Europa.

"Många länder ökar nu restriktioner och i vissa fall är det samma totala nedstängningar som i våras. Det kommer att ha en dämpande effekt på ekonomin. Det finns inga förutsättningar för att tjänstesektorn ska kunna ta fart brett i den här miljön. Arbetslösheten är också fortsatt väldigt hög, liksom oron för att röra sig ute även om man skulle släppa på restriktionerna", säger han.

Detta kommer i förlängningen också att påverka tillverkningsindustrin, resonerar Mats Kinnwall.

"Industrin kan inte leva sitt eget liv. Får vi en recession driven av minskad konsumtion kommer det att minska efterfrågan på industrins produkter. Industrin kommer förr eller senare att gå i samma riktning som resten av ekonomin", säger han.

Han tillägger också att man i detta läge inte ska ha en alltför stor tilltro till vad finanspolitiska stimulanser kan åstadkomma.

"Om människor inte får, vill eller törs gå ut på gator och torg spelar det ingen roll hur mycket kulor man stoppar i bakfickan på folk, de kommer inte att spenderas ändå", säger Mats Kinnwall.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -