ALFA LAVAL
LÄGRE ORDERINGÅNG ÄN VÄNTAT FÖR MARINE (Direkt)

2020-10-22 09:00

STOCKHOLM (Direkt) Orderingången i Alfa Lavals största division sett till omsättning, Marine, fortsatte på en låg nivå under tredje kvartalet 2020, men ökade 6 procent jämfört med andra kvartalet.

Det framgår av kvartalsrapporten.

Orderingången i divisionen uppgick till 3.136 miljoner kronor (4.006), mot ett analytikersnitt på 3.330 miljoner som Infront sammanställt. Organiskt var minskningen 14,3 procent.

"Den allmänna efterfrågan på utrustning till byggnation av nya fartyg var på en lägre nivå än samma period föregående år. Orderingången för offshore ökade under kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år, på grund av flera stora order på pumpsystem. Det underliggande marknadsklimatet är emellertid fortsatt svagt beroende på nedgången i oljepriset sedan början av mars i år", skriver Alfa Laval.

Efterfrågan på Alfa Lavals system för rökgasrening var oförändrad jämfört med det tredje kvartalet i fjol. Efterfrågan på Pure Ballast var lägre än samma period föregående år, beroende på covid-19-relaterade förlängningar och förseningar.

Produkter till landbaserade motorkraftsapplikationer hade en lägre efterfrågan jämfört med samma period i fjol.

Orderingången för service minskade eftersom lägre beläggningsgrad för fartygen reducerade efterfrågan på reservdelar och fortsatta reserestriktioner begränsade service ombord, uppger industribolaget.

I divisionen Energy, där den största oljeexponeringen finns, minskade orderingången organiskt med 11,9 procent. Orderingången uppgick totalt till 2.716 miljoner kronor (3.355), jämfört med ett analytikersnitt på 2.867 miljoner kronor. Orderingången inom HVAC (Heating, Ventilation & Air Conditioning) och kylning minskade, men basaffären var oförändrad, drivet av den gröna energiomvandlingen, skriver Alfa Laval. Investeringarna inom delar av olja & gasmarknaden var fortsatt låga.

"Covid-19-pandemin och fallande oljepriser har sänkt aktiviteten inom borrning och produktion av gas och olja. Inom raffinaderi och petrokemi är det också en lägre orderingång, men nedgången är betydligt mindre. Den underliggande affären inom petrokemi var på en högre nivå än under det tredje kvartalet föregående år, beroende på efterfrågan från främst kinesiska kunder", skriver Alfa Laval.

Nedstängningar och låg aktivitet bland vissa stora olje- och gaskunder minskade orderingången för service jämfört med samma kvartal i fjol.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -