IMF
EUROPEISKA STÖDÅTGÄRDER FÅR EJ DRAS TILLBAKA FÖR TIDIGT (Direkt)

2020-10-21 13:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska beslutsfattare måste göra allt som krävs för att begränsa pandemin och dess ekonomiska skadeverkningar, och undvika att dra tillbaka stödåtgärder för tidigt för att inte upprepa misstagen från den globala finanskrisen.

Det skriver Alfred Kammer, chef för IMF:s europeiska avdelning, i en artikel med anledning av fondens rapport om regionala ekonomiska utsikter för Europa.

"Efterhand bör stödet bli mer riktat och även mer flexibelt för att ge utrymme för omallokering av resurser och för transformeringen av ekonomin", skriver han.

Alfred Kammer påpekar samtidigt att skyddet av människors hälsa fortfarande är "absolut nödvändigt", inklusive via internationellt samarbete.

IMF:s prognos är att Europas BNP sjunker 7 procent i år, och att den följande återhämtningen kommer att bli "ojämn och partiell".

"Även om BNP spås återhämta sig med 4,7 procent 2021 skulle den ändå vara 6,3 procent lägre 2021 jämfört med våra prognoser före pandemin, inklusive BNP-förluster om nästa 3.000 miljarder euro. En stor del av dessa förluster kommer inte att återhämtas på medellång sikt", skriver Alfred Kammer.

IMF noterar dock att en policyrespons utan motstycke, både i fråga om snabbhet och omfattning, har förhindrat ett ännu värre utfall. Riskerna är dock fortsatt signifikanta, och stigande eftersom den andra smittovågen nu ökar.

"Givet den betydande osäkerheten måste politiken fortsatt vara resolut stödjande för att förlänga återhämtningen", skriver Kammer.

IMF argumenterar för att programmen för inkomst- och jobbstöd bör fortsätta, men i takt med att pandemin utvecklas och ekonomierna återhämtar sig bör programmen anpassas från att skydda jobb till att stödja arbetare, inklusive med utbildningsprogram.

För företagen bör policyn nu gå bortom likviditetsstöd till att säkra att insolventa men livskraftiga bolag kan fortsätta sin verksamhet. Det kan ske med lönesubventioner, bidrag eller skatterabatter.

IMF konstaterar vidare att långsiktiga inflationsförväntningar överlag är förankrade på nivåer runt eller under målen, och betydande mängder lediga resurser innebär att centralbanker bör fortsätta med sin mycket ackommoderande penningpolitik. Lättnaderna i makrotillsynsåtgärderna bör också endast dras tillbaka gradvis.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -