OEM International
OEM International tappar intäkter men förbättrar resultatet i tredje kvartalet (Finwire)

2020-10-20 14:07
Teknikhandelsbolaget OEM International redovisar lägre intäkter och ett förbättrat resultat i tredje kvartalet 2020 jämfört med samma kvartal i fjol. Orderingången minskade också i kvartalet.

Nettoomsättningen sjönk 1,9 procent till 761 miljoner kronor (776).

Ebita-resultat blev 107 miljoner kronor (104), med en ebita-marginal på 14,1 procent (13,4).

Rörelseresultatet steg till 103 miljoner kronor (100), med en rörelsemarginal på 13,5 procent (12,9).

Resultatet före skatt var 101 miljoner kronor (100).

Resultatet efter skatt blev 81 miljoner kronor (76). Resultat per aktie hamnade på 3,51 kronor (3,30), vilket innebär en ökning med 6,4 procent mot föregående år.

Orderingången backade till 724 miljoner kronor (750), en minskning med 3,5 procent mot föregående år.

Under tredje kvartalet har efterfrågan stabiliserats. Koncernens nettoomsättning minskade förvisso med 2 procent jämfört med samma period förra året, men utvecklingen kan helt hänföras till valutaeffekter som påverkade omsättningen negativt med 3 procent. Förvärv bidrog positivt med 1 procent, vilket innebär en oförändrad organisk tillväxt i tredje kvartalet. Jämfört med föregående kvartal, där nettoomsättningen minskade med 10 procent, ser bolaget en positiv utveckling. Orderingången följer samma mönster och minskade med 3 procent jämfört med samma period förra året, men är betydligt starkare än förra kvartalets 13-procentiga nedgång.

Rörelseresultatet, EBITA, ökade med 3 procent under tredje kvartalet och EBITA-marginalen stärktes ytterligare till 14,0 procent (13,4). Detta är det starkaste resultatet för ett enskilt kvartal i OEM:s historia. Förklaringen är en marginellt lägre omsättning med en markant lägre kostnadsbas, framför allt på grund av lägre resekostnader.

"Vi är fortsatt påverkade av Corona-pandemin. Under andra hälften av kvartalet har dock många av våra verksamheter återupptagit marknadsaktiviteter, även om förutsättningarna fortsatt skiljer sig åt i olika regioner", kommenterar bolaget i delårsrapporten.

I region Sverige hade OEM en organisk tillväxt på 4 procent under kvartalet, vilket bolaget betecknar som starkt. Valutaeffekter påverkade nettoomsättningsutvecklingen negativt och totalt uppgick tillväxten till 2 procent.

I region Finland, Baltikum och Kina minskar såväl orderingång som nettoomsättning, och en negativ organisk utveckling med 2 procent, samt en negativ påverkan av valutaeffekter om 4 procent, ger en minskning av nettoomsättningen med 6 procent

Region Danmark, Norge, Storbritannien och östra Centraleuropa har generellt haft en större påverkan av pandemin än bolagets svenska och finska verksamheter. Den organiska omsättningstillväxten är negativ med 10 procent. De norska, polska och ungerska verksamheterna har klarat sig bäst men har ändå en mindre omsättningsminskning. De två marknader som påverkats mest av pandemin är Storbritannien och Slovakien.


[Tabell 1]

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

OEM International B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -