EU
BUDGETREGLER BÖR FÖRNYAS INNAN DE ÅTERINFÖRS - EXPERTRÅD (Direkt)

2020-10-20 14:22

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU bör reformera stabilitetspaktens budgetregler innan reglerna börjar tillämpas igen efter undantaget under coronapandemin.

Det föreslog Europeiska finanspolitiska nämnden i en rapport på tisdagen.

I våras beslutade EU:s finansministrar att suspendera budgetreglerna, till exempel 3-procentsgränsen för underskott, på grund av pandemin.

Samtidigt mjukades EU:s statsstödsregler upp. Detta gjorde det möjligt för EU-länderna att ge mycket stora stöd till coronadrabbade företag.

Eftersom många EU-länder kommer att ha historiskt hög statsskuld efter pandemin är det brådskande att bevara pakten som ett medelfristigt ankare för budgetdisciplin, skrev Europeiska finanspolitiska nämnden.

Nämnden har tidigare föreslagit att budgetreglerna bör förenklas och fokusera på ländernas statsskulder genom ett utgiftstak som enda operationellt krav.

Nämnden noterade att 2019 var det första året på nästan 20 år som inget EU-land överskred 3-procentsgränsen och var satt i paktens underskottsprocedur.

Men många EU-länder har underlåtit att bygga upp buffertar i goda tider. De kommer att ha ett svårt statsfinansiellt läge efter pandemin.

Finanspolitiska nämnden har tidigare förespråkat tre ändringar i EMU:s arkitektur: en eurobudget (en permanent central finanspolitisk kapacitet), incitament för tillväxtfrämjande budgetåtgärder samt en reform av stabilitetspakten.

EU:s coronastöd i form av återhämtningspaketet och stödet till korttidspermitteringar (Sure) åtgärdar de första två punkterna, åtminstone tillfälligt, konstaterade nämnden.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -