BÖRSEN
UPPÅT INFÖR ESKALERING AV RAPPORTSÄSONG, OMXS30 +0,3% (Direkt)

2020-10-19 17:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen tog sig försiktigt uppåt på måndagen i väntan på att rapportsäsongen för det tredje kvartalet ska öka i styrka. Intrum återfanns i topp efter att ha släppt prelimära siffror för kvartalet. Saab gick åt motsatt håll, när bolaget i en tidigarelagd rapport vittnade om negativa följer av pandemin.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.842. Aktier för 18,7 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Intrum, som har varit en av Stockholmsbörsens mest blankade aktier, stärktes 10 procent. I söndags meddelade kredithanteringsbolaget att rörelsevinsten i det tredje kvartalet väntas bli väsentligt högre än analytikernas konsensusestimat. Bolaget byter också ut vd Mikael Ericson.

Saab backade däremot 14 procent efter att ha tidigarelagt sin rapport. Kvartalets rörelseresultat uppgick till -663 miljoner kronor, jämfört med +518 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol, efter flera negativa engångsposter.

Volvo fortsatte uppåt med 1,4 procent. Flera analyshus har höjt sina riktkurser för Volvo efter fredagens rapport.

Ericsson lyfte 2,6 procent. Carnegie har uppgraderat telekomaktien till köp (behåll) inför onsdagens rapport.

Råvarurelaterade bolag gick framåt. Boliden och SSAB stärktes runt 1,7 procent vardera medan förlorare fanns inom hälsovård. Astra Zeneca sjönk drygt 1 procent och Getinge tappade nästan 2,5 procent. Swedish Match var ett annat bolag som pressades med en nedgång på cirka 2 procent.

Millicom meddelar att den förbättringstrend som började i juni har fortsatt genom hela det tredje kvartalet. Aktien belönades med en uppgång på 5,5 procent.

Avanza Bank kommer att frångå utdelningspolicyn i syfte att stärka bankens kapitalbas för att möta regleringskrav. Aktien svarade med en nedgång på 4 procent.

Lundin Mining har dragit tillbaka prognoserna för gruvan Candelaria i samband med att gruvbolaget inte nått någon överenskommelse med det strejkande fackförbundet Candelaria AOS Union. Aktien handlades ned 1,5 procent på beskedet.

Hansa Biopharma stärktes cirka 4,5 procent. Dagens industri rapporterade att bolaget kommer att få ett listpris på närmare 3 miljoner danska kronor för två doser av Idefirix.

Solenergibolaget Azelio steg 13 procent. Bolaget har informerat om att det genererat verifieringsdata så att prestandan för bolagets energilagringssystem kunnat verifieras.

IT-konsulten Softronic steg något under 8 procent efter sin tidigarelagda rapport, där resultatet steg 41 procent.

Kontraktstillverkaren Note gick däremot ned över 8 procent på sin rapport. Bolaget spår fortsatta svängningar av volymer i fjärde kvartalet som en följd av pandemin.

Omsorgsbolaget Humana har fått en köprekommendation i Dagens industri. Aktien steg drygt 3 procent. I sin uppföljning av köprådet för Hoist, som tyngts av nedskrivningar och covid-19, väntar sig tidningen ett bättre andra halvår. Aktien klättrade upp nästan 4 procent.

Xano och Green Landscaping stärktes 8 respektive 7 procent efter köprekommendationer i Börsveckan.

Graf: OMXS30 på måndagen den 19 oktober

Bildkälla: Infront

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Green Landscaping Group - I dag

{point.key}

Hansa Biopharma - I dag

{point.key}

Hoist Finance - I dag

{point.key}

Humana - I dag

{point.key}

Intrum - I dag

{point.key}

Lundin Mining Corporation - I dag

{point.key}

Millicom Int. Cellular... - I dag

{point.key}

NOTE - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

Softronic B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

XANO Industri B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -