EU-TOPPMÖTE
ÄVEN EU MÅSTE KOMPROMISSA OM BREXIT - LÖFVEN (Direkt)

2020-10-16 10:05

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Även EU måste vara beredd att kompromissa i brexitförhandlingarna. Men det är inte möjligt att komma fram till ett avtal med orättvisa konkurrensvillkor på EU:s inre marknad.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på fredagen inför EU-toppmötets andra dag.

Han ville inte gå in på vilka områden EU skulle kompromissa i förhandlingarna med Storbritannien om ett avtal om den framtida relationen.

"Förhandlingarna ska ju skötas av (chefsförhandlaren) Michel Barnier. Alla måste ge och ta, men det finns också en linje för EU", sade Stefan Löfven.

Han nämnde att de tre svåraste områdena är rättvis konkurrens, tvistelösning och fiske.

"Om Storbritannien lämnar så måste vi ha rättvisa konkurrensvillkor. Annars har de tillgång till en marknad på icke rättvisa konkurrensvillkor. Det är inte möjligt", fortsatte han.

Det kan också bli så att parterna inte kan komma överens, sade statsministern. I så fall är Sverige väl förberett, även om det givetvis blir problem för svenska företag och andra organisationer.

Stefan Löfven tillbakavisade kritiken mot att detta toppmöte under torsdag-fredag hölls fysiskt, och inte via video, trots kraftigt ökad smittspridning inom hela EU.

Statsministrarna från Finland och Danmark, Sanna Marin och Mette Frederiksen, uppmanade på torsdagen toppmötets ordförande Charles Michel att vara försiktig med att sammankalla fysiska möten.

Men Stefan Löfven ansåg att denna gång var det nödvändigt att mötas ansikte mot ansikte.

"Vi är i ett avgörande läge i brexitförhandlingarna. Vissa möten måste hållas fysiskt, givetvis med alla säkerhetsåtgärder", sade han.

Fast han kunde inte nu ta ställning till om EU-ledarna ska kunna mötas fysiskt om några veckor för att ta ställning till ett eventuellt brexitavtal.

Toppmötets diskussion på torsdagen om klimatpolitiken visade på olika ambitionsnivåer. Avsikten var inte att fatta beslut nu utan bana väg för ett beslut i december om EU:s utsläppsmål 2030.

Stefan Löfven sade att det inte finns någon motsättning i att stödja en sänkning av EU:s utsläpp med minst 55 procent till 2030 jämfört med 1990 och samtidigt sikta på 65 procent nationellt.

Eftersom enhällighet krävs inom EU är det viktigaste att inte bli kvar på det nuvarande målet 40 procent, sade Stefan Löfven.

Diskussionen försvårades på detta toppmöte av att Polens premiärminister Mateusz Morawiecki inte kunde delta på grund av att han sitter i coronakarantän i Warszawa.

Polen är den starkaste motståndaren mot skärpta klimatkrav.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -