SBB
SKA DUBBLA INTÄKTERNA FRÅN ÄLDREBOENDE OCH LSS (NY) (Direkt)

2020-10-07 14:30

(Justerar rubrik, lägger till från tredje stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SBB ska dubblera hyresintäkterna från äldreboenden och lss-boenden samt öka fokus på utdelning, med en ambition att föreslå en utdelning om 1 krona per stamaktie till årsstämman 2021.

Det skriver bolaget i ett pressmeddelande där bolaget redogör för ett antal fokusområden som beslutats på ett strategimöte.

"Sammantaget och utifrån vår bild av SBB:s fortsatta utveckling känns det glädjande att styrelsen redan nu uttalar en ambition att höja utdelningen till 1 krona per stamaktie A och B nästa år, helt i linje med vårt mål", skriver Ilija Batljan i pressmeddelandet.

Sammanlagt presenterar SBB sex förtydligade fokusområden som ska utgöra ett komplement till de finansiella och operationella målen, heter det.

Ett av dessa är att dubblera hyresintäkterna från äldreboende och lss-boende från dagens 800 miljoner kronor till 1,6 miljarder 2025. Enligt bolaget lägger de nordiska välfärdsstaterna i genomsnitt 1,98 procent av BNP på äldreomsorg, och SBB bedömer att behoven av äldreboenden kommer att fortsätta öka i takt med att befolkningen åldras.

Förutom större fokus på utdelning och äldreboenden ska fastighetsvärdet av bolagets bestånd av hyresrätter i Stockholm och Göteborg ökas till minst 15 miljarder kronor utav de tidigare kommunicerade 125 miljarderna i fastighetsvärde från hyresrätter.

"Utöver förvärv kommer SBB att använda sin stora byggrättsportfölj för att bygga hyresrätter både för egen förvaltning samt via joint ventures med parter som tar byggrisken", skriver bolaget.

Bland de tre övriga fokusområdena finns fastighetsförvaltning, hållbarhet samt bolagets kreditrating, där SBB ska "arbeta aktivt för att den faktiska ratingen ska spegla bolagets finansiella ställning och intjäningsförmåga."

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -