RÄNTOR/VALUTOR
RISKAPTIT PÅ FX-MARKNAD, KRONFÖRSTÄRKNING (Direkt)

2020-10-01 16:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riskaptiten på valutamarknaden stöddes efter stängning på onsdagen av hopp om att amerikanska finanspolitiska stimulanser kommer allt närmre. Det fick exempelvis norsk krona att stärkas tydligt. Även svensk krona höll i en förstärkning efter att starkare industri-PMI än väntat medan Riksbanksprotokollet inte givit några tecken på att en minusränta är nära.

"Det finns inga tecken på att en räntesänkning övervägs även om de flesta ledamöterna säger att det fortfarande är möjligt med en sänkning om inflationsutsikterna försvagas", skrev SEB i en snabbkommentar.

Svenska tioårsräntan låg kvar vid -0,12 procent på torsdagen. Tvåårsräntan var ned 2 punkter till -0,37 procent. Räntan på tyska motsvarigheter låg samtidigt stilla på -0,52 respektive -0,70 procent.

Inköpschefsindexet för den svenska industrisektorn steg till 55,3 i september, från förväntan om en nivå omkring augusti månads utfall om 53,8. Därmed skedde för första gången sedan hösten 2018 en ökning över historiskt genomsnitt på 54,3.

"En robust orderingång och ökad produktion driver uppgången men fortfarande dröjer industrin med att nyanställa personal", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Ledamöterna i Riksbanksdirektionen betonade vid mötet den 21 september att pandemin inte är över ännu och att vägen tillbaka är kantad av osäkerhet. Enligt protokollet ansåg de därför att det är lämpligt att fortsätta att köpa tillgångar och erbjuda likviditet inom alla de program som lanserats hittills i år och att lämna reporäntan kvar på noll procent.

En ytterligare expansion av balansräkningen är fortsatt ett viktigt verktyg om det skulle behövas ytterligare stimulanser.

"Flera ledamöter konstaterade att utrymmet för att sänka räntan är begränsat men att en sådan åtgärd inte är utesluten. Vilka åtgärder som skulle vara mest effektiva beror på situationen och vad som sker inom andra politikområden, inte minst finanspolitiken", gick att läsa i sammanfattningen.

Den svenska kronan stärktes 6 öre mot dollarn och 3 öre mot euron mellan onsdagens och torsdagens stängning av svensk räntemarknad till 8:95 respektive 10:51.

Industri-PMI låg över den kritiska nivån 50 även i Frankrike och Spanien trots det tuffa virusläget. Detsamma gällde Italien där det rapporteras att det rådande nödläget kan komma att förlängas till och med januari 2021.

För spansk del innebar detta en återvändning över 50 och Oxford Economics noterade att tillverkningsindustrin driver den fortsatta återhämtningen i Europa. Återhämtningen är dock skör och ökningen av virussmittan visar enligt analyshuset att riskerna avseende återhämtningen fortsatt drar mot nedsidan.

Norskt industri-PMI steg till 50,3, från 46,9 i augusti, hjälpt av delindexen för produktion och nya order.

Den norska kronan vände på torsdagen ned till nivå runt 9:30 mot dollar efter en topp kring 9:60 i slutet av förra veckan och notering omkring 9:50 under onsdagen.

Mer riskfyllda valutor hjälptes generellt sett efter svensk stängning på onsdagen sedan USA:s finansminister Steven Mnuchin och representanthusets talman Nancy Pelosi talats vid.

"Vi gjorde stora framsteg under de senaste dagarna. Vi har inget avtal, men vi har mer jobb att göra. Och vi kommer se var vi slutar", sade Steven Mnuchin efter det 90 minuter långa mötet med talmannen som också använde ordet "framsteg".

Euron var något starkare till 1:1740 mot dollar. Dollar/yen låg kvar vid 105:65. Kinesiska yuan stärktes till 6:75 mot dollar för första gången sedan våren 2019.

Pundet fördes upp och ned mot dollar under torsdagen för att vara strax under 1:29 vid stängning av svensk räntemarknad efter en topp nära 1:30 tidigare under handelsdagen och en botten kort över 1:28. Turerna kring brexit och rykten kring relationerna mellan EU får sentimentet att svänga snabbt utöver att coronaläget är ansträngt i Storbritannien.

Även onsdagens USA-statistikskörd med exempelvis en något högre sysselsättningsökning än väntat, enligt ADP:s inofficiella rapport för september, bidrog positivt till riskhumöret. Inför fredagens officiella jobbrapport visade veckostatistiken att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk något mer än väntat i landet under den förra veckan till 837.000.

Privatkonsumtionen, upp 1 procent mot månaden före, och kärn-PCE-inflationen, 1,6 procent, överraskade båda något på uppsidan under augusti medan inkomsterna sjönk 2,7 procent under månaden, vilket var mer än vad snittprognosen pekade mot.

"Ansökningarna om arbetslöshetsstöd drog återigen nedåt men ligger fortsatt på klart förhöjd nivå medan belastningen på arbetsmarknaden håller i. Inkomster har också förts ned och konsumtionstillväxten börjar att sakta in medan vi ser mer bevis på en avmattning i återhämtningen", skrev ING i en snabbkommentar.

Amerikansk tioårsränta var upp 2 punkter mellan onsdagens och torsdagens svenska stängning till 0,70 procent.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -