VIRUS
KRÄVS MER ÄN VACCIN FÖR ATT BEKÄMPA COVID - NOVARTIS-VD (Direkt)

2020-09-30 09:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kommer krävas mer än bara vacciner för att bekämpa covid-19-pandemin, sade läkemedelsbolaget Novartis vd Vas Narasimhan i en intervju på onsdagen, enligt Bloomberg News. Även förbättrade behandlingsmetoder kommer att spela en avgörande roll.

Utbudet av tillgängligt högpotent vaccin kommer mest troligt inte finnas till hands förrän i slutet av nästa år och därför är det av yppersta vikt att förstärkta behandlingsalternativ finns i mellantiden, enligt Novartis-vd:n. Dessutom kommer inget vaccin vara hundraprocentigt effektivt, i likhet med de "vanliga" influensavaccineringarna.

"Terapier är en brygga över den tidsperiod som återstår innan vi har effektiva vacciner och troligtvis också förbi den tidpunkten. Vi kommer behöva behandla dem som inte vaccinet biter på", konstaterade han.

Ett av de mest potenta behandlingsalternativen har visat sig vara steroider, som hämmar inflammationer och skyddar lungorna från svåra skadeverkningar. Novartis förväntar sig att få in data från en studie där den antiinflammatoriska läkemedelskandidaten canakinumab testas på patienter med långt framskriden covid-19.

Även Novartis benmärkscancerpreparat ruxolitinib testas på covid-19-patienter. Där är förhoppningen att läkemedlet kan avhjälpa så kallad cytokinstorm, ett tillstånd där kroppens immunförsvar lägger i en överväxel och börjar attackera kroppens organ, ett högst livshotande tillstånd som konstaterats som en förekommande dödsorsak vid covid-19.

Innan Vas Narasimhan antog vd-rollen i bolaget var han chef över Novartis vaccinavdelning, som såldes av till brittiska Glaxosmithkline för fem år sedan.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Novartis ADR - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -