RGK
FÖRESLÅR OFÖR RIKTLINJER FÖR STATSSKULDENS FÖRVALTNING (Direkt)

2020-09-30 09:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksgälden föreslår inga väsentliga ändringar i riktlinjerna för förvaltningen av statsskulden inför 2021.

Det framgår av ett pressmeddelande med anledning av det förslag till riktlinjer som Riksgälden lämnar till finansdepartementet på onsdagen.

"De ändringar som gjorts de senaste åren har lett till en mer övergripande styrning av förvaltningen, vilket ger flexibilitet att hantera en växande statsskuld och ökad osäkerhet", skriver Riksgälden.

Förslagen innebär i korthet bland annat att andelen real kronskuld långsiktigt ska vara 20 procent av statsskulden, statsskuldens exponering i utländsk valuta ska vara oförändrad, och utöver real kronskuld och skuld i utländsk valuta ska statsskulden bestå av nominell kronskuld.

Statsskuldens löptid, mätt som duration, ska vara mellan 3,5 och 6 år.

Riksgälden noterar samtidigt att regeringen förra året, efter förslag från Riksgälden, beslutade att statsskuldens valutaexponering ska vara oförändrad i avvaktan på en översyn.

"Riksgälden föreslår nu att valutaexponeringen lämnas fortsatt oförändrad tills översynen är avslutad. Däremot föreslås ett tillägg som förtydligar att valutaexponeringen tillfälligt får variera som en följd av Riksgäldens hantering av valutaväxlingar", skriver Riksgälden.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -