RÄNTOR/VALUTOR
STARKARE DOLLAR UNDER KVARTALETS SISTA DAG (Direkt)

2020-09-30 16:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn stärktes under kvartalets sista handelsdag. På nyhetsfronten riktades ögonen främst mot debatten mellan Donald Trump och Joe Biden och reaktionerna på den.

Debatten blev en stökig historia där deltagarna ständigt avbröt varandra och utväxlade invektiv, och moderatorn Chris Wallace hade stora svårigheter att kontrollera kombattanterna.

Internationella medier beskriver överlag debatten som "kaotisk", Politico talar om "en tågkrasch" och Reuters konstaterade att debattörerna "pratade över varandra och lobbade förolämpningar i ett hisnande politiskt slagsmål som gjorde det svårt för någon att göra en poäng".

Enligt en snabb opinionsmätning från CBS News ansåg dock 48 procent av de tillfrågade att Joe Biden vann debatten medan 40 procent ansåg att Donald Trump var vinnaren.

Analytikerkollektivet ville dock inte koppla debatten till några rörelser på valutamarknaden.

"Jag tror inte dollaråterhämtningen är relaterad till TV-debatten, som, om något, har ökat amerikanska politiska risker och bör tynga dollarn", sade Thu Lan Nguyen, valutastrateg vid Commerzbank, enligt Reuters.

"I stället ser vi det som en naturlig tillbakagång efter stark försvagning under de senaste två dagarna, vilket jag tror är naturligt", sade hon.

Derek Halpenny vid MUFG Bank sade till Dow Jones att Donald Trump bekräftade sin strategi att bestrida valresultatet om han förlorar men att Joe Biden lyckades behålla sin ledning i opinionen är den "avgörande slutsatsen" att dra av debatten.

Han varnade också för att utläsa för mycket av debattens påverkan på marknaden då onsdagen är kvartalets sista handelsdag vilket i sig kan vara positivt för dollarn.

Vad som kan bli lite viktigare för dollarn på kortare sikt är besked om ytterligare ett stimulanspaket. Både finansministern Steven Mnuchin och representanthusets talman Nancy Pelosi uttryckte sig på onsdagen positivt kring möjligheterna att enas om ett nytt stödpaket.

Finansministern uttalade sig i en intervju med TV-kanalen CNBC och sade att han ska ge sig själv och Pelosi "en till seriös chans" att få till ett stimulanspaket.

"Vi är överens med demokraterna i många frågor… en rimlig kompromiss är möjlig", sade han.

Tidigare på onsdagen sade Nancy Pelosi att hon var "hoppfull" om att en överenskommelse ska kunna nås.

Enligt den tredje beräkningen av BNP sjönk amerikansk BNP med 31,4 procent i beräknad årstakt under det fjärde kvartalet, en marginell förändring jämfört med den andra beräkningen om en nedgång med 31,7 procent.

Strax innan BNP-siffran visade data från ADP Employer Services att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 749.000 personer i september.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle ha ökat med 648.000 personer.

Konsensusprognosen inför den officiella arbetsmarknadsrapporten pekar mot att antalet sysselsatta totalt ska ha ökat med 850.000 i september.

Ahu Yildirmaz vid ADP noterade att arbetsmarknaden fortsätter att återhämta sig gradvis. Majoriteten av sektorer och företagsstorlekar visade på ökad sysselsättning, men sysselsättningen i småföretag fortsätter att växa långsammare.

Officiella PMI-data för september från Kina överraskade också på uppsidan; industri-PMI steg till 51,5 från 51,0 i augusti (väntat 51,2) medan tjänste-PMI steg till 55,9, den högsta nivån sedan november 2013, från 55,2 i augusti.

Caixins industri-PMI sjönk däremot tillbaka svagt i september, till 53,0 från 53,1 i augusti. Detta index har dock tidigare inte noterats över 53-nivån sedan januari 2011.

"Det indikerar att industriåterhämtningen efter coronaviruset har hållit sig stark, och till och med accelererat de senaste två månaderna", sade Wang Zhe, seniorekonom vid Caixin Insight Group, i en kommentar.

I en prognos på onsdagen skrev Konjunkturinstitutet att det blir en snabb rekyl i den svenska ekonomin även om vändningen på arbetsmarknaden dröjer.

BNP väntas minska med 3,4 procent i år och öka med 3,6 procent nästa år.

KI konstaterade att regeringens åtgärder håller företag och hushåll under armarna.

Minskad smittspridning, kraftigt utökad testning för covid-19, ekonomisk-politiska åtgärder och en gradvis anpassning av hushållens och företagens beteende för att förena fortsatt ekonomisk aktivitet med hänsyn till smittriskerna bidrar till att hushållens konsumtion det tredje kvartalet tar igen stora delar av nedgången tidigare under året.

"Lågkonjunkturen består dock och återhämtningen går framöver in i en lugnare fas", skrev KI.

På arbetsmarknaden dröjer vändningen ännu ett tag. Det stora antalet korttidspermitterade arbetstagare gör att företagens behov att nyanställa är litet trots att produktionen ökar. Arbetslösheten fortsätter därför att växa och toppar på nära 10 procent det fjärde kvartalet i år.

Den ekonomiska politiken fortsätter att ge stöd åt återhämtningen nästa år, men det dröjer till 2023 innan lågkonjunkturen är över.

För kronans del summerades försvagningen mot dollarn till 3 öre vid 9:01 medan den var oförändrad vid 10:54 mot euron.

Svenska räntor steg 1-2 punkter under dagen.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -