OLJA
STREJK I NORGE, RISK NEDSTÄNGNING JOHAN SVERDRUP (NY) (Direkt)

2020-09-30 08:21

(tillägg: på olika ställen i texten)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En uppgörelse har gjorts för de två största norska förbunden Industri Energi och Safe, men det minsta förbundet, Lederne, går ut i strejk vilket kan leda till nedstängning av oljefältet Johan Sverdrup.

Det framgår av ett pressmeddelande från arbetsgivarorganisationen Norsk olje og gass och Lederne.

Totalt handlar det om 43 personer inom fackförbundet Lederne som arbetar på oljebolaget Equinors plattform vid Sverdrup-fältet. Plattformen kan nu komma att stängas.

"Strejken görs för att vi inte ser en vilja att diskutera en överenskommelse för våra medlemmar gällande nya former av drift av plattformarna", kommenterar förbundsledaren Audun Ingvartsen.

En nedstängning av Sverdrup-fältet skulle innebära en daglig produktionsförlust om cirka 470.000 fat olja, motsvarande nästan 12 procent av den totala produktionen av olja och gas på den norska kontinentalsockeln.

"Vi befinner oss i ett år där vi påverkas av en global pandemi och där både industrin och samhället tyngs ned ekonomiskt. Uppgörelsen tidigare i höstas pekade tydligt mot måttfullhet. Ändå väljer Ledarna att strejka eftersom de kräver högre löner än alla andra", skriver Norsk olje og gass förhandlare, Jan Hodneland, i pressmeddelandet.

Norsk olje och gass har genom "mycket krävande" förhandlingar kommit överens med både Industri Energi och Safe. Uppgörelsen mynnade ut i ett allmänt tillägg på 4.700 norska kronor, samt justeringar av tillägg och tekniska ändringar av avtalen.

Equinor är operatör vid Sverdrup-fältet och har en ägarandel om 42,6 procent.

Lundin Energy, som är verksamma vid Johan Sverdrup, har en licensandel uppgående till 20 procent vid fältet.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Equinor - I dag

{point.key}

Orrön Energy - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -