NOBINA
EN BIT KVAR, TILLFÖRSIKT INFÖR KOMMANDE KVARTAL - VD (Direkt)

2020-09-30 11:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kollektivtrafiken har börjat återhämta sig efter pandemichocken, men trots att det är en bit kvar till normalläge ser Nobinas vd Magnus Rosén med tillförsikt på det kommande tredje kvartalet.

"Vi möter ett kvartal som under året är vårt starkaste kvartal, det är ett högproduktivt kvartal i samhället. Men vi har en effektiv organisation, våra sjukskrivningstal är tillbaka där de var innan pandemin, vi har en stark trafikleverans, och en hög tillgänglighet på bussar och förare. Vi känner oss ganska komfortabla inför det tredje kvartalet, sedan vad det ger i resultat det få vi se, vi ger inga prognoser", säger Magnus Rosén i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Ni skriver i rapporten att marknaden börjat återhämta sig men att det är en bit kvar. Hur ser trafiksituationen ut i dagsläget?

"När det var som värst i mars-april var resandet ner med ungefär hälften, nu har den ökat till ungefär 75 procent jämfört med nivån som rådde innan pandemin. Så det är en bit kvar och eftersom sjukbilden ökar lite och rekommendationen är att undvika kollektivtrafik, så finns det en situation som vi måste hantera. Samtidigt vill huvudmännen inte ha någon trång situation på bussarna så därför reglerar vi med extratrafik."

Under det andra kvartalet ökade bolaget det justerade resultatet före skatt med 46 miljoner jämfört med föregående år. Av dessa kom 27 miljoner från retroaktiva intäkter från avslutade kontraktsförhandlingar från incitamentsavtal som räknas på antal passagerare på bussarna, vilket försvårats av att framdörrarna varit stängda under pandemin.

Den resterande delen av resultatförbättringen kommer från positiv kontraktsmigrering i Finland och Norge, positiv kostnadskontroll samt en omställning av Samtrans till att utföra andra typer av uppdrag, så som transport av covidsjuka.

Hur stor del av resultatförbättringen består respektive del av?

"Vi har inte specificerat hur mycket som kommer från vardera delen, men kan bekräfta att Samtrans är den största delen."

Finns det delar i de kostnadsbesparingar som genomförts som kan ha positiva resultateffekter på längre sikt?

"Jag skulle säga att ungefär hälften av besparingarna är långtidsverkande och hälften har i någon mån att göra med situationen."

Ser ni någon risk för att det kan uppstå en prispress när uppdragsgivare får en allt mer pressad ekonomi i spåren av corona?

"Nej vi ser inte någon prispress, men vi ser att en del avtal blir uppskjutna något kvartal på grund av situationen, men jag kan inte se direkt att det finns någon prispress i avtalen."

Hur ser er förvärvsagenda ut i nuläget, har coronasituationen fått er att släppa fokus på det eller har det tvärtom blivit mer intressant med förvärv?

"Den fortlöper som vanligt. Det är lite svårt att räkna på bolag just nu, men vi har ett aktivt intresse för att förvärva, men sedan är vi mer noggranna med vad vi räknar på. Värderingarna kan komma ner och det blir bra köplägen, jag tror att det finns bolag som är mer drabbade än vad vi är."

Omkring 11-tiden på onsdagen var Nobina-aktien ned 2,7 procent.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -