LAGARDE
PRISNIVÅMÅL EN AV FLERA SAKER TITTA PÅ I ÖVERSYN (Direkt)

2020-09-30 10:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att ha möjligheten att kompensera för tidigare låg inflation är en av de idéer som ECB nu tittar på.

Det sade ECB-chefen Christine Lagarde på onsdagen, enligt ett förskrivet anförande.

Hon talade om den översyn av den penningpolitiska strategin som ECB pausade under pandemin, men som nu återupptagits.

Lagarde framhöll att hon i dag inte kommer att presentera några slutsatser, utan att det nu är läge för reflektion och att lyssna in andras åsikter. Några huvuddrag kommer däremot översynen att ha.

För det första ska de titta på hur de ska formulera inflationsmålet. Sedan 2003 har ECB haft målet att inflationen ska ligga "under, men nära, 2 procent". Det har varit ett lämpligt mål när oron var för hög inflationen och det har hjälpt till att dämpa inflationsförväntningarna.

Men nu har vi en miljö av låg inflation där oron är annorlunda, vilket behöver återspeglas i inflationsmålet.

"Att säkra att det finns tillräckligt med utrymme över noll för att ge ny kraft till konventionell penningpolitik har blivit viktigare. Och för att stötta inflationsförväntningarna så behöver vi säkra att vårt mål uppfattas som symmetriskt av allmänheten. Så vi behöver sträva efter ett inflationsmål som allmänheten lätt kan förstå", sade hon.

För det andra bör ECB fundera på policyhorisonten. ECB har agerat utifrån en horisont av "medellång sikt", men den nya miljön av låg inflation skapar vissa nya frågetecken om detta. En ihållande svårighet att leva upp till inflationsmålet kan slå igenom i inflationsförväntningarna och kan tala för en kortare policyhorisont.

Centralbanker har också övervägt mer tillbakablickande element i policyhorisonten på grunda av den låga inflationen. I ECB:s fall innebär referensen till den underliggande dynamiken i den framåtblickande guidningen att de redan ser till det förflutna när det gäller eventuella förändringar i policyn. Frågan nu är om de bör åta sig mer explicit att kompensera för inflationsmissar när inflationen legat en tid under målet.

Om det görs trovärdigt kan en sådan policy stärka penningpolitikens kapacitet att stabilisera ekonomin när den strå inför begränsningar i möjligheten att sänka räntan. Detta eftersom löften att inflationen ska skjuta över målet höjer inflationsförväntningarna och minskar därmed realräntorna.

"Medan kompensatoriska strategier kan vara mindre framgångsrika när folk inte agerar fullt rationellt i sina beslut, vilket troligen är ett bra antagande om den verklighet vi möter, så kan användbarheten i ett sådant tillvägagångssätt utrönas", sade hon.

Federal Reserve har nyligen gått över till att ha ett inflationsmål som siktar på 2 procent över tid, och där inflationen kan tillåtas överskjuta målet "måttligt under en viss tid", en form av prisnivåmål.

Den tredje delen är enligt Christine Lagarde hur inflationen ska mätas i relation till inflationsmålet.

Det nuvarande harmoniserade indexet, HIKP, har tjänat oss väl och förbättras kontinuerligt. Men ekonomierna förändras snabbt och det finns ett behov av att kunna följa kostnadsökningarna som folk möter i sin vardag. Det handlar då också om pålitligheten och frekvensen i data. Samtidigt finns fortsatt ett betydligt behov av komplement med mått på underliggande inflation, sade hon.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -