KI
KRAFTIG REKYL 3 KV, MEN LÅGKONJUNKTUR BESTÅR TILL 2023 (Direkt)

2020-09-30 10:33

STOCKHOLM (Direkt) Det finns tydliga tecken på en stark rekyl uppåt under det tredje kvartalet för svensk ekonomi men arbetslösheten fortsätter stiga och lågkonjunkturen består ända till 2023.

Det sade Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl vid en pressträff på onsdagen där hon presenterade en ny konjunkturprognos.

"Vi ser mer tydliga tecken på en kraftig rekyl under det tredje kvartalet, men vi ser också att arbetsmarknaden släpar efter", sade hon.

Halva raset under det andra kvartalet tas igen under det tredje kvartalet, enligt KI:s bedömning, där exporten och hushållens konsumtion rekylerar starkt. Lågkonjunkturen består dock och arbetslösheten fortsätter stiga, till nära 10 procent i slutet av året, innan den börjar vända ned igen 2021.

"Först 2023 är lågkonjunkturen över, med ett balanserat konjunkturläge", sade Ylva Hedén Westerdahl.

Hon sade att bilden med en stark rekyl under det tredje kvartalet är densamma även på annat håll. Men återhämtningen är bräcklig, där exempelvis konsumentförtroendet utvecklats mer sidledes i stora ekonomier på sistone.

"Vi har tecken på ökad smittspridning på flera håll och grumlade utsikter om att ett vaccin kommer att finnas snart", sade Ylva Hedén Westerdahl.

Mot bakgrund av att återhämtningen ser starkare ut än väntat reviderar KI upp sin tidigare BNP-prognos, där svensk BNP nu väntas sjunka med 3,4 procent i år för att sedan växa med 3,6 procent under 2021.

Riskerna mot prognosen ligger dock främst på nedsidan och där den ökade smittspridningen på sistone och att ett vaccin dröjer är viktiga risker. På uppsidan finns dock ett tidigt vaccin och att styrkan i återhämtningen underskattas.

Bland sektorer i den svenska ekonomin har den viktiga motorfordonsindustrin återhämtat sig starkt, medan det ser desto svagare ut för hotell och restauranger samt resebyråer.

Ylva Hedén Westerdahl sade att företagen enligt KI:s egen konjunkturbarometer har en ökad framtidstro, främst drivet av positiva förväntningar om framtiden. Hushållen är samtidigt mindre dystra än tidigare och KI räknar med en kraftig rekyl för hushållens konsumtion. Hushållen får stöd av en expansiv finanspolitik, som stöttar återhämtningen.

Först 2024 väntas finanspolitiken vara i linje med överskottsmålet, med ett överskott på 1/3 procent av BNP. Under en konjunkturcykel blir den dock inte i linje med målet.

Inflationen hålls ned av bland annat låga löneökningar i år och förblir under Riksbankens mål de närmaste åren. Riksbanken väntas ligga kvar med nollränta till 2024.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -