IPO
PROSTATYPE GENOMICS SKA MINSKA CANCERÖVERBEHANDLING - VD (Direkt)

2020-09-30 17:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Life science-bolaget Prostatype Genomics ska via genteknik förbättra möjligheten att bedöma hur aggressiv en prostatacancer är för att mildra framförallt problemen med överbehandling.

Det säger Prostatype Genomics vd Fredrik Persson i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför noteringen av bolagets aktie på handelsplattformen Nasdaq First North.

Prostatype Genomics väntar inte på att företagets metod ska få ersättningsstöd från nationella vårdsystem i exempelvis Sverige, utan vänder sig direkt till den privata vården först, även om planen är att också sälja till offentligfinansierad vård.

"Tyvärr drabbas 10 procent av alla män av prostatacancer, så det är ett angeläget område. Däremot är det mycket få patienter som faktiskt avlider på grund av sin prostatacancer. De diagnostiska verktyg som sjukvården har att tillgå är gamla, trubbiga och har en hög grad av subjektivitet inblandat. Konsekvensen är att män med prostatacancer ofta överbehandlas med någon form av radikal behandling som har svåra biverkningar", säger Fredrik Persson.

Bolagets test utgår från befintliga modellers klassificiering av prostatacancern som låg, intermediär eller hög risk. Sedan justeras bedömningen utifrån det så kallade genuttrycket i de tre gener hos patienten som enligt Prostatype Genomics forskning har starkast koppling till prostatacancer, vilket kan innebära att patienten omklassificieras. Oftast handlar det om att att patienternas risk nedgraderas. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet.

Kan man patentskydda en analysmodell av det här slaget?

"Man kan inte patentera gener - däremot kan man patentera kombinationen av gener för ett specifikt ändamål och det är precis vad vi har gjort. Vi har patent i Europa, USA, Kina och Japan", säger Fredrik Persson.

Foto: Nyhetsbyrån Direkts reporter Johan Lind intervjuar Prostatype Genomics vd Fredrik Persson till höger.

Ni har vissa intäkter från svenska patienter som betalar ur egen ficka eftersom den offentliga sjukvården inte ersätter detta. Hur är utsikterna för en ändring av det framöver?

"Vårt mål är naturligtvis att vi ska ingå i olika typer av försäkringssystem. I Sverige kallas det för nationella vårdprogram. Vi är förhoppningsfulla kring den fortsatta utvecklingen. Det gäller inte bara i Sverige."

Vem måste ni övertyga och nå ut till för att lyckas?

"Vår primära målgrupp är urologer. Utmaningen för urologerna och patienterna är att de diagnostiska verktyg som finns i dag är trubbiga och ospecifika. Vi ser fram emot att få hjälpa den här patientkategorin och sjukvården i olika länder att bättre kunna klassificera patienterna för att därigenom kunna ta ett bättre beslut om vad man ska göra - eller inte göra - med den enskilde patienten."

Vilka priser och marginaler siktar ni på?

"Den här typen av produkter har i dag så kallad reimbursement på den amerikanska marknaden på 4.200 dollar per test. Det globala genomsnittspriset räknar vi kommer att ligga på 2.300 dollar, motsvarande drygt 20.000 kronor. Vår ambition är inte att vi ska bygga en stor kostnadskrävande egen försäljningsorganisation, utan vi kommer att använda oss av en distributionsmodell med samarbetspartners på respektive marknad. Vårt försäljningspris väntas bli 6.000-12.000 kronor per test beroende på geografisk marknad. Då har vi en bruttomarginal överstigande 90 procent."

Ni siktar på att expandera världen över. Behöver ni göra långtidsstudier även i andra länder som ni har gjort i Sverige? Och hur applicerbara är era svenska resultat för andra länder?

"Vi är ju i allmänhet kaukasier i Sverige, det vill säga vi tillhör den vita befolkningen. Vi räknar med att genomföra ett antal mindre lokala valideringsstudier i vissa andra länder, till exempel i Asien. Där genomför vi just nu en studie i Taiwan för att få bekräftat att vårt test också fungerar för den asiatiska befolkningen. När det gäller de flesta andra länder kommer den svenska datan att räcka väldigt långt."

Diagnostik och vård av prostatacancer är ett stort kliniskt område. Hur ska ni klara konkurrensen från andra bolag som gör gendiagnostik kring prostatacancer?

"Det finns inte så många konkurrenter - framförallt inte på den europeiska och asiatiska marknaden. Vi har ingen direkt konkurrent som mäter genuttrycket på det sätt som vi gör, nämligen i cancerstamceller, men de konkurrenter som finns är verksamma på den amerikanska marknaden. Vårt test kan köras på vilket sjukvårdslabb som helst, vilket ger en närhet till patienten och läkaren. Våra konkurrenter har i stället ett slutet system med egna laboratorier", säger Prostatype Genomics-chefen.

Vad ser du som de största utmaningarna och riskerna?

"Vi skiljer oss från många noterade bolag som ofta befinner sig i ganska tidiga utvecklingsfaser. Vi har redan passerat det, så den tekniska risken med produkten är i princip noll. När man lanserar produkter inom life science tar det däremot ofta längre tid än planerat. Det har vi haft med oss i våra kalkyler", säger Fredrik Persson.

"Ersättning av de offentliga ersättningssystemen kan ta olika lång tid i olika länder. Det har vi parerat genom att börja lansera produkten gentemot den privata sjukvården. Det innebär att vi kommer att generera ett kassaflöde så snart som möjligt", tillägger han.

Ni siktar på break-even om cirka 3 år. Har ni tillräckligt med kapital i planen för att klara av det utan ytterligare kapitaltillskott?

"Ja, vi tar in 37,5 miljoner kronor nu och avser ta in ytterligare 40 miljoner kronor i början av 2022 via teckningsoptioner. Det beräknas räcka för att nå break-even", säger Fredrik Persson.

Teckningskursen på 9:65 kronor per unit i nyemissionen värderar bolaget till cirka 90 miljoner kronor före kapitaltillskottet. Teckningstiden pågår till den 1 oktober.

Första dag för handel på Nasdaq First North väntas bli den 27 oktober. Sedermera Fondkommission är finansiell rådgivare åt bolaget.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -