IPO
ES GROUP HAR NISCH I PÅGÅENDE ENERGIOMSTÄLLNING - VD (OMS) (Direkt)

2020-09-30 08:05

(Omsändning av nyhet från 14 september inför dagens handelspremiär. Nyhet uppdaterad med emissionsutfall etc)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Spotlightaktuella ES Group, är ingen vanlig värmepumpstillverkare utan tillhandahåller hela värmesystemet för fastigheten och teknikutrymmet som finns i fastigheten.

De förklarar vd Fredrik Sävenstrand i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt och pekar på att bolaget har en nisch i den energiomställning som pågår.

"Det går att göra mycket med att klimatkontrollera en fastighet. Vi tror att vi har en affär som många tycker det är intressant att ta del av", säger Fredrik Sävenstrand.

ES Group, där ES står för Energy Save, säljer produkter, system och tjänster för energibesparing baserat på värmepumpsteknik. Grundaffären ligger på villavärme men därifrån har ES Group utvecklat ett koncept med prefabricerade och portabla energicentraler, som kallas Plug-in-Moduler, för bygg- och fastighetssektorn.

Befintliga fastigheter bedöms vara den största marknaden för de prefabricerade energicentralerna men ES Group ser nyproduktion och byggvärme, uppvärmning och torkning under byggtiden, som snabbaste vägen för modulerna in på fastighetsmarknaden.

"När vi började jobba med det här konceptet (Plug-in-Modulerna) och kartlade marknaden var det enkelt att se att vid nyproduktion av fastigheter har det en viktig och klockren roll. Men vi såg också att det redan under byggskedet av en fastighet går det åt stora mängder energi. Byggprocessen är en oreglerad marknad i Sverige, där det värms på ett sätt som aldrig skulle kunna ske i en befintlig fastighet", säger Fredrik Sävenstrand.

I dag står ofta eldrivna byggfläktar eller dieselfläktar för uppvärmning under byggtiden. Om de ersätts av Plug-in-Moduler kan energibesparingen bli 50-80 procent under byggprocessen, enligt ES Group.

"Värmekällan under byggtiden byts mot en energieffektivare värmekälla, värmepumpsteknik. Vi mäter och loggar luftfuktighet och värme på olika våningsplan och det blir därigenom en bättre projektkontroll. Byggaren sparar pengar, för att inte tala om hur mycket bättre det blir för miljön. Det blir också positivt för arbetsmiljön eftersom vi kan variera temperaturen över dygnet", säger Fredrik Sävenstrand.

I och med att modulen är portabel kan byggföretaget också flytta den från bygge till bygge.

Till en början lanseras Plug-in-Modulerna i Skandinavien och därefter vidare ut i Europa.

"Vi har jobbat länge med att utveckla och bygga upp en bas, har distributionsnätverk och rätt produkter. Vi är redo att expandera men då behöver vi tillföra resurser för att snabba på expansionen. Vi behöver stärka upp bolaget och kunna hantera projekt i större omfattning, samt intensifiera marknadsbearbetningen", anger Fredrik Sävenstrand som ett viktigt skäl till att nu söka sig till Spotlight.

ES Group säljer via distributörer i 18 länder i Europa. I år är planen att öka till 20 länder, året därefter till 25 länder och sedan att gå utanför Europa.

"Vi har bra ingångar på den kinesiska och amerikanska marknaden och ser fin potential där", säger Fredrik Sävenstrand.

Det är i just Kina som ES Group har sin tillverkningsbas, hos företaget Amitime som också är delägare i ES Group. Samarbetet i Kina har pågått sedan 2003 och Fredrik Sävenstrand pekar på de möjligheter det har skapat att ha byggt upp ett så robust samarbete under lång tid. Löpande övervägs också om ES Group ska komplettera med någon tillverkning i Europa och i så fall tillsammans med Amitime.

När pandemin slog till blev det i februari stopp i produktionen i Kina, men det sammanföll med kinesiska nyåret och ES Group hade därför bra framförhållning. Tillverkningen i Kina kom sedan igång igen fullt ut i mars.

Hittills har covid-19 haft liten påverkan på ES Groups försäljning. Mellan 1 februari och 31 juli i år ökade försäljningen med 84 procent.

"Vi har inte påverkats av pandemin i den omfattning som man kunde befara, vi har klarat oss väldigt bra", säger vd:n.

Han pekar också på att pandemin ytterligare driver på energiomställningen, något som gynnar ES Group.

ES Group omsatte under räkenskapsåret 2019/2020 (maj-april) 43,5 miljoner kronor och under första kvartalet 2020/21 (maj-juli) cirka 13 miljoner. Målet är att under nästa räkenskapsår sälja för 100 miljoner kronor med resultatmässig breakeven och året efter 200 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 15 procent. Efter att lanseringen av Plug-in-Modulerna nu går i gång i Skandinavien kommer deras andel av ES Groups totala försäljning öka. Om ett par år kan Plug-in-Moduler/fastighetssystem kanske stå för hälften av bolagets försäljning, tror Fredrik Sävenstrand.

Men ES Group ser även en tillväxt i grundaffären villavärme där bolaget har sålt 10.000 värmepumpar sedan 2009. I Sverige är villamarknaden för värmepumpar relativt mättad och det enda som växer är luft/vatten-värmepumpar för villor, den teknologi som ES Group satsar på, samt värmepumpar för kommersiella fastigheter, enligt Fredrik Sävenstrand. Ute i Europa ligger värmepumpsmarknaden hittills långt efter Sverige och där finns en stor potential.

För innevarande år vill ES Group inte gå ut med någon målsättning för sin totala försäljning, men uppger att tillväxten hittills varit bättre än planerat.

Nyligen träffade ES Group ett tvåårigt ramavtal med Swegon, som utvecklar och marknadsför ventilations- och inneklimatprodukter, om leveranser av värmepumpar. Ordervärdet beräknas till 10 miljoner kronor om året för ES Group.

"Det är ett väldigt erkännande för vår plattform att en av de största inom ventilation och värme plockar in oss som leverantör", säger Fredrik Sävenstrand.

Första handelsdag på Spotlight är den 30 september. Inför listningen gjordes en nyemission på 20 miljoner kronor till teckningskurs 20 kronor per aktie och det gav en värdering av bolaget på 73,7 miljoner kronor före kapitaltillskottet. Emissionen tecknades till 595 procent och tillförde bolaget cirka 730 nya ägare.

ES Group hade på förhand avtalat om teckningsförbindelser för motsvarande cirka 60 procent av erbjudandet.

Huvudägare i ES Group, som har sitt huvudkontor i Alingsås, är vd Fredrik Sävenstrand och Christian Guldbrandsen, ansvarig för produktutveckling. Deras respektive ägande minskar vid fulltecknad nyemission från 32,4 procent till 25,5 procent av aktierna i bolaget. De har via så kallade lock-up-avtal förbundit sig att inte sälja något sina innehav från och med första handelsdagen på Spotlight och ett år framåt.

Bild: Plug-in-Modul på väg att installeras i nyproduktionsprojekt för fastighetsbolaget Balder.

Källa: ES Group

Viveka Bergman Romander +46 8 5191 7928

Nyhetsbyrån Direkt


ES Energy Save Holding B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -