GILEAD
VÄNTAS TJÄNA ÖVER 9 MDR USD PÅ REMDESIVIR ENLIGT BANK (Direkt)

2020-09-30 15:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gilead Sciences väntas tjäna över 9 miljarder dollar på sitt läkemedel remdesivir 2020-2021. Det framgår av estimat från Credit Suisse, skriver Washington Post i en genomgång av remdesivirs effektivitet som behandling mot covid-19.

Läkemedlet, som nu saluförs under varunamnet Veklury, har enligt tidningen haft stora kommersiella framgångar trots att dess effekter mot covid-19 fortfarande är tämligen oklara.

Priset för en behandling med preparatet är 3.120 dollar men trots att remdesivir inte visat sig vara något tydligt botemedel mot covid-19 fortsätter amerikanska sjukhus att ge läkemedlet, eftersom läkarnas verktygslåda i kampen mot det nya coronaviruset är högst begränsad. Studier tyder på att remdesivir förkortar behandlingstiden på sjukhus från 15 till 11 dagar. Däremot tycks det inte nämnvärt minska sannolikheten för att patienten dör av viruset.

"Prissättningen är baserad på att detta läkemedel har en enorm effekt, och det visar sig att det inte har det", säger Walid Gellad, läkare och chef över Center for Pharmaceutical Policy and Prescribing vid universitetet i Pittsburgh, till Wasington Post.

Han tillägger:

"Om du såg på datan och frågade dig själv, skulle jag vilja ha det - då skulle de flesta svara ja".

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA utvidgade i augusti sitt tidigare godkännande för användning av remdesivir i nödfall till att gälla användning för alla patienter som vårdas på sjukhus.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -