FÖRETAGSOBLIGATIONER
SPREAD TÄCKER BARA KONKURSER - ANALYTIKER (Direkt)

2020-09-30 10:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vida räntespreadar gjorde företagsobligationer intressanta i våras. När de sedan dess har krympt kompenserar de nu endast på rättmätigt sätt för förväntat högre nivåer av betalningsinställelser.

Det anser förvaltaren Russell Investments enligt en kvartalsvis strategiuppdatering.

Den allmänna synen på företagsobligationer är därmed neutral. Statsobligationer ses samtidigt som dyra även om återhämtningen från recessionen väntas kantas av en period med tillväxt under låg inflation.

"Den låga inflationen och duvaktiga centralbanker bör begränsa uppgången i statsobligationsräntor under återhämtningen efter nedstängningar", skriver Russell Investments.

Däremot anses det finnas värde i amerikanska realobligationer då de inflationsnivåer som krävs för att nå upp till "break even" kontra vanliga obligationer ligger klart under Feds målnivå för inflationen.

Det anges samtidigt att en inflation över målet inte är att vänta förrän om något år. Då har Fed samtidigt angivit att inflationen kan komma att tillåtas ligga över 2 procent under en tid som kompensation för tidigare inflation under målet.

"Fed kommer nu att tillåta en inflation som skjuter över 2-procentsmålet om inflationen underskrider målet under en period", sammanfattas läget.

Under ett presseminarium på tisdagen framhöll även förvaltningsfirman Blackrock att inflationssäkrade statsobligationer är intressanta på lite sikt. Även om inflation inte är något hot på kort sikt ansåg även Blackrock att inflationsrisker är för lågt prissatt på lite längre sikt.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -