E-HANDEL
NÅGOT LÄGRE TILLVÄXTTAKT I AUGUSTI - POSTNORD (Direkt)

2020-09-30 07:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) E-handeln växte med 25 procent i augusti jämfört med motsvarande period i fjol, enligt konsumenternas egna uppskattningar. Det innebär att tillväxten i näthandel i augusti var något långsammare jämfört med tidigare månader.

Det visar Postnords e-barometer.

Andelen svenskar som e-handlade i augusti låg kvar på julis nivå om 77 procent, däremot var ökningen i spenderat belopp, per person, mindre än under tidigare coronamånader.

"Vi ser att konsumenternas oro för viruset har avtagit, vilket lett till att man gjort en något mindre andel av sina köp på nätet jämfört med tidigare månader under våren och sommaren", kommenterar Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord.

Postnord höjde sin helårsprognos till 33 procents tillväxt för e-handeln, i samband med att e-barometern för andra kvartalet publicerades den 22 september.

"Vi, liksom branschen i stort, inser att pandemin kommer att fortsätta påverka e-handeln. Att tillväxten i augusti är stillsammare går i linje med den prognos vi har satt, som både utgår från de här siffrorna och de vi såg under kvartal två", säger Carl-Fredrik Teder.

Flest konsumenter handlade skönhet och hälsa (41 procent) följt av kläder och skor (36 procent). 34 procent av svenskarna handlar mer på nätet på grund av corona medan 4 procent handlar mindre på nätet.

Månadsrapporten för augusti bygger på två konsumentundersökningar som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Postnord. En undersökning genomfördes i början av september, med 1.137 svar från personer som e-handlat under de senaste 30 dagarna. Den andra undersökningen genomfördes under augusti, med svar från totalt 1.292 personer.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -