BÖRSEN
VÄNTAS INLEDA ONSDAGSHANDELN PÅ MINUS (Direkt)

2020-09-30 08:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda onsdagens handel nedåt.

I USA backade börserna inför nattens presidentvalsdebatt, som visade sig bli en stökig historia. Marknadsaktörer talar om missnöje med debattörernas "gnabbande" och viss oro för president Donald Trumps varningar om att valresultatet kan dröja flera månader efter valdagen.

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för de ledande Europabörserna nedåt. För tyska DAX-index var terminen 0,7 procent ner och Parisbörsens CAC 40 noterades 0,9 procent lägre. Förhandeln hos IG i Stockholm visade på en nedgång om 0,8 procent för OMXS30.

På tisdagen backade Dow Jones industriindex och S&P 500 båda med 0,5 procent och Nasdaqs kompositindex med 0,3 procent.

I Asien var onsdagens utveckling blandad med nedgångar i Japan och högre index i Hongkong och Fastlandskina.

På svensk front har bussoperatören Nobina kommit med kvartalsutfall i linje med de preliminära siffrorna från mitten av september. Resandet har börjat återhämta sig, men det är en bit kvar till läget som rådde innan pandemin, skriver Nobina.

Cloetta pekas i onsdagens Dagens Industri ut som en uppköpskandidat. Både analytiker och branschaktörer bedömer att den norska börsjätten Orkla gärna skulle ta över Cloetta, liksom en rad andra svenska bolag i livsmedelsbranschen, skriver DI. Konfektyrbolaget har också meddelat en utdelning om 0:50 kronor per aktie för räkenskapsåret 2019. I våras drogs förslaget om en utdelning på 1:00 kronor för 2019 tillbaka givet det osäkra läget som rådde.

Lundin Minings verksamhet vid Chapada-gruvan i Brazilien är på väg att återupptas till viss del inom en vecka. Gruvan väntas kunna återgå till full kapacitet inom 60 dagar, meddelar gruvbolaget.

Skanska har fått en skolorder i USA. Den första fasen av kontraktet är värd 1,3 miljarder kronor.

I Norge har en uppgörelse gjorts för de två största norska förbunden Industri Energi och Safe, men det minsta förbundet Lederne går ut i strejk. Equinor avvisar dock, enligt norska E24, påståenden om att den strejk som utlösts av fackförbundet Lederne kommer att påverka produktionen vid Johan Sverdrup-fältet, där Lundin Energy också är delägare.

Inom bettingsektorn har amerikanska Caesars nu lagt ett formellt bud på brittiska William Hill, som rekommenderas av styrelsen i William Hill. Det formella budet kommer efter mediauppgifter och en budindikation från Caesars tidigare under veckan.

ES Group, där ES står för Energy Save, gör debut på Spotlight Stock Market. Inför listningen gjordes en nyemission på 20 miljoner kronor till teckningskurs 20 kronor per aktie och det gav en värdering av bolaget på 73,7 miljoner kronor före kapitaltillskottet. Emissionen tecknades till 595 procent. Bolaget säljer produkter, system och tjänster för energibesparing baserat på värmepumpsteknik.

Vidare byter forskningsbolaget Irlab på onsdagen till Nasdaq Stockholms huvudlista efter flytt från First North.

Bettingbolaget Global Gamings oberoende budkommitté rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera Enlabs budpliktsbud om 11 kronor per aktie.

FM Mattsson handlas från onsdagen utan rätt till utdelningen om 3:50 kronor och i Spotlightbolaget Provide IT avskiljs utdelningen om 1:20 kronor.

Rekommendationer

* Pareto Securities höjer riktkursen för Dometic till 125 från 97 kronor och upprepar köp. På tisdagen slutade aktien på 111:50 kronor.

* SEB Equities höjer riktkursen för Trelleborg till 195 kronor från 175 och upprepar sitt köpråd. Tisdagens stängningskurs var 159:25 kronor.

* SEB Equities drar upp riktkursen för Assa Abloy till 220 från 200 kronor och upprepar sin rekommendation behåll. Aktien stängde på 212:60 kronor på tisdagen.

Makroagenda

* Frankrike: hushållens konsumtion augusti kl 8.45

* Frankrike: KPI (prel) september kl 8.45

* KI: konjunkturprognos kl 9.15

* SCB: arbetskostnadsindex juli kl 9.30

* Tyskland: arbetslöshet september kl 9.55

* USA: ADP privat sysselsättning september kl 14.15

* Kanada: BNP juli kl 14.30

* USA: BNP (def) 2 kv kl 14.30

* USA: Chicago PMI september kl 15.45

* USA: försäljning befintliga bostäder augusti kl 16.00

* Olja: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Viveka Bergman Romander +46 8 5191 7928

Nyhetsbyrån Direkt


ASSA ABLOY B - I dag

{point.key}

Cloetta B - I dag

{point.key}

ES Energy Save Holding B - I dag

{point.key}

FM Mattsson Mora Group B - I dag

{point.key}

IRLAB Therapeutics A - I dag

{point.key}

Orkla - I dag

{point.key}

Provide IT - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

Trelleborg B - I dag

{point.key}

Orrön Energy - I dag

{point.key}

Dometic Group - I dag

{point.key}

Equinor - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -