BOMARKNAD
POSITIV TREND, FASTIGHETSSKATT EN RISK - SWEDBANK (Direkt)

2020-09-30 16:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En återhämtning har redan skett efter den initiala oron på den nordiska bostadsmarknaden när osäkerheten kring corona var som störst. I många regioner rör sig också priserna mot nya historiska toppnivåer.

Det skriver Swedbank i en ny analys.

"Låga bolåneräntor under lång tid stödjer räntekänsliga hushåll men det finns en risk för att fastighetsskatten höjs i Sverige alternativt att andra finanspolitiska eller regulatoriska förändringar sker", fortsätter banken.

Det är en cocktailblandning som fått de nordiska huspriserna att röra sig upp mot nya toppnivåer. Den penningpolitiska responsen har hållit bolåneräntor låga och massarbetslöshet har undvikits med permitteringsprogram. Arbetet hemifrån har också fått hushåll att prioritera upp hemmet, fortsätter Swedbank.

Utsikterna för låga bolåneräntor, ett lågt bostadsutbud, börsåterhämtningen och en väldigt begränsad arbetslöshetsökning bland bostadsägare pekar mot fortsatt prisökning.

"En prisökning i en långsammare takt än under de senaste månaderna är att vänta i Sverige, Norge och Danmark medan hushållens konsumtionsvaror blir mer normala igen", skriver Swedbank.

Det svenska skattesystemet stöder dock inte en ökad rörlighet på bostadsmarknaden med sådant som begränsad fastighetsskatt och hög realisationsvinstskatt.

Sådant som en återinförd fastighetsskatt och minskad möjlighet till ränteavdrag diskuteras, kombinerat med minskad reavinstbeskattning. Det skulle kunna leda till ökad rörlighet och bidra till hållbarhet genom ett bättre utnyttjande av befintlig bostadsyta snarare än att nybyggd yta krävs.

"Om förändringar genomförs inom detta område är det väldigt viktigt att politiker och myndigheter har ett heltäckande tillvägagångssätt för att undvika större negativa konsekvenser", skriver Swedbank.

Därutöver bedöms Finansinspektionen inte förlänga undantaget mot amorteringsskyldighet efter nästa sommar om den svenska ekonomin återhämtar sig i linje med Swedbanks prognos.

"Även om undantaget inte borde ha påverkat bostadspriser då det var tidsbegränsat och banker fortfarande inkluderar amorteringar i bedömningar om hushålls kreditvärdighet är det rimligt att tro att det har påverkat bostadsköpare till viss utsträckning", skriver Swedbank.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -