BOMARKNAD
BORÄTTSPRISER STOCKHOLM FORTSÄTTER UPP - DANSKE (Direkt)

2020-09-30 07:00

STOCKHOLM (Direkt) Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholms kommun pekar mot att priserna stigit 2,0 procent i september, jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det en uppgång med 1,5 procent.

Det skriver Danske Bank i en analys.

De noterar att omsättningen på bostadsmarknaden varit "oerhört stor". Omkring 20 procent fler bostäder har sålts/köpts under september 2020 jämfört med samma period under 2019. Gör man samma jämförelse för åren 2016-2018 så var omsättningen omkring 50 procent högre under 2020.

"Sett till omsättningen så är det svårt att se att vi befinner oss mitt i en pandemi - eller så är detta också en effekt av just pandemin. Finanspolitiska stimulanser har aldrig någonsin varit så stora som de är nu, räntan är väldigt låg och hushållen tillåts leva amorteringsfritt till och med 31 augusti 2021", säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank i Sverige, i en kommentar.

Han tillägger samtidigt att riskerna på bostadsmarknaden dock kvarstår, men möjligen minskat något, och nämner att varselnivån har stabiliserats på mer normala nivåer och att arbetslösheten sjönk till och med något under augusti, om än från en hög nivå. Andra indikatorer visar också att hushållens syn på både den egna och på svensk ekonomi i helhet förbättrats de senaste månaderna. Att hushållens förväntningar på stigande räntor på längre sikt har sjunkit kan också vara en bidragande faktor till den heta bostadsmarknaden, enligt Grahn.

Danske Bank bedömer att bostadspriserna kommer att fortsätta att gynnas av ovanstående faktorer, men i ett lugnare tempo.

"Vi väntar oss därmed inga större nedgångar även om det såklart kan komma bakslag under enskilda månader. Dessa väntas dock inte vara i närheten av den nedgång som syntes i priserna under mars-april i år", säger Michael Grahn.

Danske Bank boprisindikator baseras på rapporterade transaktioner på Hemnet.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -