SVERIGE
KI-BAROMETER INDIKERAR UPPÅTRISKER BNP - ANALYTIKER (Direkt)

2020-09-29 09:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Konjunkturinstitutets barometer för september är ytterligare ett belägg för att det blir en stark BNP-rekyl under det tredje kvartalet. BNP-utvecklingen ser ut att kunna bli starkare än vad som ligger i nuvarande prognoser, enligt analytiker, som dock pekar på den ökade smittspridningen på sistone som en risk på nedsidan.

"Sammantaget fortsätter förtroendet att återhämta sig efter coronachocken i våras. Hårda data har förbättrats avsevärt och uppgången i förtroendet tyder på att återhämtningen kommer att fortsätta. Undersökningen gjordes innan spridningen av viruset började öka igen, vilket ökat osäkerheten. Ändå ser återhämtningen för närvarande starkare ut än vår relativt optimistiska prognos", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

KI:s sammanfattande barometerindikator över stämningsläget bland företag och hushåll steg till 94,5 i september från 87,6 i augusti, starkare än väntade 90,0 i Infronts prognosenkät och inte långt under normalläget 100. Förtroendet ökade hos såväl hushåll som i alla sektorer i näringslivet, utom byggsektorn. Såväl industrin som handeln har nu konfidensindikatorer över 100.

Även Handelsbankens seniorekonom Johan Löf ser uppåtrisker för bankens BNP-prognos.

"Isolerat tyder den senaste utvecklingen för sentimentsindikatorer på en uppåtrisk för vår BNP-prognos, men andra datapunkter - inte minst från handelspartners - visar att vi fortfarande är på en slingrande väg mot återhämtning", skriver han.

Han noterar att särskilt tillverkningsindustrins förtroende stiger kraftigt, medan hushållen är fortsatt mer oroliga, med en konfidensindikator på 88,3.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -