SPRIT
ALTIA OCH ARCUS GÅR IHOP, BILDAR NYA ANORA GROUP (Direkt)

2020-09-29 08:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den finländska sprittillverkaren Altia och den norska sektorkollegan Arcus har ingått avtal om att slå ihop verksamheterna med avsikten att därigenom skapa "en ledande nordisk vin- och sprittillverkare som döps till Anora Group", framgår av ett pressmeddelande.

Arcus-ägarna kommer få 0,46 Altia-aktier per Arcus-aktie, vilket resulterar i ett samlat ägande i det nya bolaget efter fusionen på 53,5 procent för Altia-ägarna och 46,5 procent för Arcus ägare. Det är alltså Altia som i faktisk mening förvärvar Arcus, som kommer att upplösas.

Transaktionen kommer möjliggöra tillväxt och kraftigare produktlanseringar inom och utom Norden, skriver bolagen. Det nya bolaget kommer också ha en attraktiv portfölj med "betydande exportpotential", enligt pressmeddelandet. Ytterligare tillväxt kommer också kunna sökas genom riktade fusioner och uppköp.

De direkta synergieffekterna spås kunna leda till en nettoförbättring av ebitda-resultatet med 8-10 miljoner euro årligen, förbättringar som ligger max två år framför slutförandet av transaktionen i första halvåret 2021.

Både Altias och Arcus största ägare har gett grönt ljus för affären, men en extrastämma kommer hållas i november för att fatta slutgiltigt beslut i frågan.

Anora Group kommer vara noterat på Helsingforsbörsen och i en övergångsperiod kommer aktien också vara noterad i Oslo.

Altias största varumärken är vodkamärkena Koskenkorva och Explorer, Blossa Glögg och Chill Out-vinerna. Dessutom äger Altia en portfölj av flera snapssorter med bland annat O.P. Anderson och Skåne Akvavit.

Den mest kända artikeln i Arcus sortiment är Gammel Dansk.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -