SPP Generation 50-tal
Nedjusterad aktievikt i början av månaden - SPP Generation 50-tal ökade 1,63 procent i augusti (Finwire)

2020-09-29 12:15
Fonden SPP Generation 50-tal steg 1,63 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 1,27 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,39 procent och är därmed bättre än index som har minskat 0,10 procent. Det framgår av en månadsrapport.

I augusti steg Stockholmsbörsen med 2,7 procent. Globala aktier mätt i svenska kronor steg med 4,2 procent medan aktier i tillväxtregioner steg med 1,7 procent i svenska kronor. Den svenska penningmarknaden tappade 0,01 procent, svenska statsobligationer tappade 0,47 procent och svenska bostadsobligationer steg med 0,09 procent.

Under augusti bidrog fondens övervikt inom aktier och hållbarhetsprofil genomgående positivt i samtliga investeringar. Uppgången på finansmarknaderna har även fått stöd av fundamentala faktorer som stigande makrotal, inte minst om man jämför med förväntningarna efter covid-19 i mars.

- Jämfört med analytikernas förväntningar har makrotalen aldrig tidigare överraskat så mycket på uppsidan efter en period med lägre siffror än förväntat. De så kallade PMI-talen och industribarometrarna har även hämtat in hela fallet i absoluta tal och därmed följt en så kallad "V-formad" återhämtningskurva. Även arbetslösheten har gått ned snabbt, även om nivåerna fortsatt är högre än innan covid-19. Även om media har fortsatt att rapportera om rekordsvaga BNP-tal under Q2 handlar det egentligen bara om det som har varit samtidigt som de flesta förväntar sig en rejäl uppgång för BNP-tillväxten under Q3 som troligtvis blir rekordstark, kommenterar förvaltaren Olav Chen.

Under augusti har fonden reducerat sin aktieexponering. Marknadsutvecklingen tog dock tillbaka fonden till en övervikt om cirka 6 procent, samma nivå som i början av månaden.


[Tabell 1]

Love Josefsson
love@finwire.se, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

SPP Generation 50-tal - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -