KI
SMÅ FÖRÄNDRINGAR VAD GÄLLER MINSKAD OMSÄTTNING (Direkt)

2020-09-29 09:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Andelen företag i näringslivet som upplevt en minskad omsättning de senaste två veckorna på grund av covid-19-pandemin är i princip oförändrad jämfört med föregående undersökning för två veckor sedan.

Det visar Konjunkturinstitutets extramätning bland företag, som publicerades på tisdagen och baseras på frågor om hur företagen påverkats av coronaviruset. Denna enkät samlades in den 21-23 september, och jämförs med förra enkäten den 7-9 september.

I hela näringslivet - där tillverkningsindustrin, bygg- och anläggningsverksamhet, handel och tjänstesektorn ingår - är det även i denna undersökning små förändringar jämfört med de senaste mätningarna.

Det är fortfarande 58 procent av företagen som uppger ett omsättningstapp de senaste två veckorna jämfört med normalt. I maj var motsvarande andel 74 procent. Minskningen jämfört med i maj förklaras framför allt av att det är en mindre andel företag som svarar att de har ett tapp på upp till 50 procent av omsättningen.

Inom tillverkningsindustrin är det också små förändringar jämfört med undersökningen för två veckor sedan. Andelen företag som svarar att de har ett omsättningstapp har minskat något. För två veckor sedan var det 56 procent av företagen som svarade att de har ett tapp, nu har den andelen minskat till 54 procent.

I den föregående undersökningen var det en större andel företag inom bygg- och anläggningsverksamhet som uppgav att de har ett omsättningstapp. Andelen ökade från att ha varit cirka 35 procent till att bli nästan 60 procent. I denna undersökning har andelen minskat och är nu i nivå med tidigare resultat.

Andelen företag inom handeln som svarar att de har ett omsättningstapp har dock ökat något. Det var för två veckor sedan 47 procent av företagen som uppgav att de har ett tapp i sin omsättning jämfört med 51 procent nu. Motsvarande andel i maj var 64 procent.

Även för företag inom tjänstesektorn är det små förändringar jämfört medföregående mätning. Det var 62 procent som svarade att de hade ett omsättningstapp jämfört med normalt och nu är det 64 procent som svarar det. Resultatet från föregående undersökningen att en del företag svarar att omsättningen är högre än normalt kvarstår.

En bransch som fortsatt har det tufft är hotellverksamheten. Ungefär sju av tio företag i branschen svarar att omsättningen är 50 procent eller lägre jämfört med det normala. Bland resebyråerna är läget ännu sämre där de flesta företag rapporterar om ett omsättningstapp på 76-100 procent.

I totala näringslivet svarar nu 26 procent av företagen att det finns en risk för avveckling vilket är en liten ökning jämfört med förra undersökningen.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -