INGVES
VIKTIGT HA KUNSKAP AV OLIKA SORTERS OBLIGATIONSKÖP (Direkt)

2020-09-29 10:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Av precis samma anledning som Riksbanken med sina första statsobligationsköp 2012 byggde upp kunskap är det av samma skäl viktigt att börja köpa andra sorters obligationer.

Det sade Riksbankschefen Stefan Ingves under ett webbinarium anordnat av västsvenska handelskammaren på tisdagsförmiddagen.

"Vi vet inte vilka åtgärder vi kommer att behöva i framtiden", framhöll han.

Han påpekade att de första statsobligationsköpen under 2012 svarade för omkring 10 miljarder kronor medan det fanns en osäkerhet kring hur Riksbanken kunde köpa statsobligationer.

"Därefter sedan 2015 har vi köpt ungefär halva statsskulden för att få i gång ekonomin och upp inflationen", fortsatte han.

Det är av precis sådana skäl som Riksbanken behöver kunna köpa sådant som bostadsobligationer, företagsobligationer samt kommunobligationer, tillade han.

Att Riksbankens balansräkning utvidgas medför en något högre risk. Det är dock en kontrollerad risk som inte utgör någon avgörande skillnad, också bland annat då det krävs kreditbetyg på de papper som köps, sade han.

"Balansräkningen har vuxit omkring 400 miljarder kronor under en ganska kort tidsperiod", sade Riksbankschefen som tillade att centralbankers balansräkningar alltid tenderar att växa under sämre tider.

Av de 500 miljarderna som avsetts till företagslån via banksystemet har runt 165 miljarder utnyttjats medan cirka 200 av 500 miljarder använts i programmet för köp av räntebärande värdepapper, sade han.

På sistone har de köpt ganska mycket bostadsobligationer. Det är den "helt dominerande" obligationsmarknaden ur svenskt perspektiv varpå det är "väldigt viktigt att den fungerar" ur perspektivet funktionen av finansiell sektor. I och med att den marknaden fungerar erbjuds sedan samtidigt hushåll fortsatt låga räntor, tillade han.

Även företag och kommuner möter ungefär samma låga räntor som i februari inför pandemin. Det visar på att Riksbankens åtgärder - som syftat till att hålla i gång kreditförsörjningen - fungerat, ansåg Stefan Ingves.

Riksbankens program och köp är stora i absoluta tal men relativt många andra länder har svensk penning- och finanspolitik inte varit lika aktiv under denna kris. Det innebär i sin tur att Sverige med sin startposition också "kan ta i mycket mer" i det fall det skulle behövas, sade han.

Riksbanken har inte sett de 500 miljarder kronorna per tillgångsköpprogram som något tak utan skulle kunna gå högre. Programmen syftar till att "reducera genuin osäkerhet".

Historiskt sett har sedan Riksbankens balansräkning krympt i bättre tider när systemet i större utsträckning sköter sig själv, sade han även.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -