BÖRSEN
LUGN ÖPPNING ATT VÄNTA, TERMINER KRING NOLLAN (Direkt)

2020-09-29 08:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen, likt börserna på kontinenten, såg ut att öppna kring nollstrecket på tisdagen efter gårdagens kraftiga uppställ.

Bland individuella bolag har Essity föreslagit om återinförd utdelning, medan Lundin Energy meddelat ökade reserver inom Edvard Grieg-fältet samtidigt som platåproduktionen förlängs vid fältet.

Vid 8.30-tiden noterades terminen för Parisbörsen och Frankfurtbörsen kring nollstrecket. Förhandeln hos IG i Stockholm visade på en marginell nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

New York-börserna avslutade måndagen på grönt där bank- och tekniksektorn bidrog tydligt. Vid stängning noterades S&P 500-indexet 1,6 procent högre. SEB skriver i ett morgonbrev att en bidragande faktor till uppgångarna var ett starkt köptryck bland investerare som snappat upp pressade aktier.

På amerikansk mark har demokraterna i representanthuset lagt fram ett stimulanspaket om 2.200 miljarder dollar, i ett försök att återuppta samtalen med Vita huset. Förslaget innehåller bland annat ett återupprättande av det extra arbetslöshetsstödet på 600 dollar per vecka, en ny kontantcheck till hushållen om 1.200 dollar och stöd till delstater och lokala regeringar om 436 miljarder dollar.

I Asien rådde ett övervägande glatt humör under tisdagsmorgonen där Kinas Shanghai-index sågs i toppen och klev upp omkring 0,6 procent. Australienska S&P/ASX 200 sågs däremot på rött med en smärre nedgång.

Bland svenska bolagsnyheter har styrelsen i Essity föreslagit en utdelning om 6:25 kronor per aktie. Tidigare i våras slopade bolaget utdelningen om motsvarande summa till följd av osäkerheter kring covid-19, en trend som gjort sig kännbar under årets gång bland flera bolag. Essity är dock inte ensamt om att återinföra utdelningsförslag. Bravida, Kungsleden och Electrolux - för att nämna några - har varit inne på samma spår och återinfört utdelningsförslag tidigare i september.

Oljebolaget Lundin Energy meddelar en ökning av bevisade och sannolika 2P-reserver om cirka 50 miljoner fat oljeekvivalenter (MMboe) brutto för Edvard Griegfältet. Det till följd av att fältet fortsätter överträffa förväntningarna. Den förväntade platåproduktionen från det större Edvard Griegområdet, som även inkluderar den första fasen av Solveig-utbyggnaden och Rolvsnes förlängda borrtest, har förlängts med ytterligare ett år till slutet av 2023.

Bonavas vd, Joachim Hallengren, kommer att lämna sitt uppdrag. Han kvarstår i sin roll under en övergångsperiod, dock längst fram tills dess att en efterträdare kan tillträda.

På tisdagen handlas SAS-aktien utan teckningsrätt i nyemissionen.

Byggbolaget Serneke, som varit ifrågasatt den senaste tiden av särskilt Dagens industri, avser hålla kapitalmarknadsdag på morgonen.

På rekommendationsfronten ses Berenberg ta upp bevakning av Astra Zeneca med rekommendation köp och riktkurs 105 pund. Astra Zeneca stängde på drygt 85 pund i London på måndagen.

Societe Generale tar upp bevakning av Epiroc med rekommendationen köp och riktkurs 150 kronor.

En annan bank som inleder bolagsbevakning är Danske Bank, som riktat in siktet på fordonsunderleverantören Bulten. Rekommendationen blir köp med en riktkurs om 100 kronor. Danske Bank har även höjt rekommendationen för Thule till köp från behåll med en riktkurs till 315 från 280 kronor.

* Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Platzer till köp från behåll. Riktkursen höjs till 110 från 75 kronor. Handelsbanken har även höjt rekommendationen för Cloetta till köp från behåll där riktkursen skruvas upp något.

* Nordea Markets höjer riktkursen för Nolato till 885 kronor från 878 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Bravida Holding - I dag

{point.key}

Bulten - I dag

{point.key}

Cloetta B - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Epiroc B - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Orrön Energy - I dag

{point.key}

Nolato B - I dag

{point.key}

Platzer Fastigheter Ho... - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

Thule Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -