PROGNOS
KI:S BAROMETERINDIKATOR UPP TILL 90,0 I SEP - INF(OMS) (Direkt)

2020-09-28 05:32

(Sändes första gången den 25/9)

STOCKHOLM (Direkt) Konjunkturinstitutets barometerindikator (ETI) väntas ha stigit till 90,0 i september, enligt Infronts prognosenkät.

Barometerindikatorn steg till 87,0 i augusti från 83,8 i juli och fortsatte därmed sin gradvisa återhämtning månad för månad från botten på nivån 60,0 i april.

I augusti var det framför allt starkare signaler inom tjänstesektorn som hjälpte indexet. Swedbank konstaterar att tjänster fortfarande är den sektor som har det tuffast, trots förbättringen i augusti. På flera håll i Europa märks nu också tecken på en ökad virusspridning. Som en följd har förtroendet vänt tillbaka i regionens tjänsteindustri, även i Tyskland trots att det landet likt Sverige har en lindrigare uppblossning än exempelvis i Frankrike och Storbritannien.

Ändå steg den tyska konjunkturindikatorn Ifo-index något i september hjälpt av en förbättring i industrin och bygg. Denna tyska indikator har en hög samvariation med KI-barometern.

I svensk byggsektor har läget varit dämpat men bör kunna få medvind av utvecklingen på bostadsmarknaden och den expansiva finanspolitiken.

"Sammantaget talar detta för en något bättre utveckling för svenska konjunkturindikatorer relativt övriga Europa och vi räknar med en mindre uppgång i KI-barometern", skriver Swedbank i sitt veckobrev.

Index över sentimentet i tillverkningsindustrin (MCI) väntas ha stigit till 99,8 i september, enligt Infronts enkät. I augusti ökade detta index till 97,7 från 96,5 månaden före. Synen på orderstockarna var något mindre negativ medan tillverkningsföretagens lagersituation var bättre än i juli.

Hushållens förtroende (CCI) väntas på nytt ta lite fart upp till 86,8 i september, efter att under de senaste tre månaderna ha legat vid nivå kring 84.

Konjunkturinstitutet presenterar konjunkturbarometern tisdagen den 29 september, klockan 9.00.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt

Stuart Lenz

Infront


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -