Nordic Cross Stable Return
Eventmandat gav högst avkastning - Nordic Cross Stable Return ökade 3,8 procent i augusti (Finwire)

2020-09-28 16:07
Fonden Nordic Cross Stable Return steg 3,8 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Ulf Strömsten.

Angående månadens utveckling uppger förvaltaren att fondens eventmandat gav högst avkastning. Bland innehav som såg uppgångar fanns Alcadon, Cantargia och Lyko som sammantaget gav ett positivt bidrag på 266 punkter.

I augusti stod derivatmandatet för ett minus på 34 punkter. Enligt förvaltaren används mandatet dock främst för att anpassa netooexponeringen till fondens målbild och reducera marknadsrisken i eventmandadet, vilket gör att derivatmandatet naturligt visar en negativ utveckling då OMX stiger.

Räntemandatet blev under månaden en positiv bidragsgivare och gav ett överskott på tio punkter.

"Kreditspreadarna på såväl investment grade som high yield fortsatte att falla under augusti och kurserna på många företagsobligationer är nu tillbaka på de nivåer vi såg innan fallet i mars. Vi bibehåller en försiktig strategi där investeringarna i första hand görs i säkerställda bostadsobligationer samt företagsobligationer med god kreditkvalitet", skriver Strömsten.

Inför framtiden lyfter förvaltaren flera orosmoln på marknaden. Bland annat nämns risken för en andra pandemivåg, presidentvalet i USA samt handelskriget mellan USA och Kina. Med dessa risker som bakgrund menar Strömsten att man strävar efter hög flexibilitet i portföljen. Fondens nettoexponering låg vid månadsskiftet nära noll och utöver det nämner han att man också riktar sina investeringar mot konjunkturokänsliga aktier.[Tabell 1]

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Nordic Cross Stable Re... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -