BREMAN
RIKSBANKEN HAR PENNINGPOLITISKT KRUT KVAR (Direkt)

2020-09-28 16:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksbanken har penningpolitiskt krut kvar, och den kommer att ha kvar krut även framöver.

Det sade vice riksbankschefen Anna Breman till journalister efter ett anförande på måndagen.

Hon sade att det är bra med en diskussion om vilka olika typer av obligationer som Riksbanken kan köpa, och även om hur långt ner Riksbanken kan sänka räntan, "för vi kan ju gå under noll igen".

"Det finns ju någon form av nedre gräns, och den kan ändras beroende på omständigheterna. Men att centralbanker inte längre skulle ha något krut, det är fel. Det finns krut kvar och det kommer finnas även framöver", sade Anna Breman.

Beträffande de mätproblem som har uppstått i inflationsstatistiken efter pandemiutbrottet sade hon att det finns anledning att vara ödmjuka för att dessa problem kan fortgå "en bra tid framöver".

Konsumtionsmönstren har förändrats i spåren på pandemin, och det kommer sannolikt inte att speglas nästa års KPI-korg.

"Man ska ha en ödmjukhet för att vi kommer att ha mätproblem under en bra tid framöver", sade Anna Breman.

Hon tillade att det därmed kan vara än viktigare att följa de olika underliggande inflationsmåtten.

"De underliggande måtten behöver ju inte vara helt oberörda, men de ger åtminstone lite bättre vägledning än att bara titta på KPIF och KPIF ex energi", sade Anna Breman.

Hon vill inte därmed hävda att Riksbanken underliggande mått är bättre, snarare att det är viktigt att titta på en "bred palett" av olika mått på prisutvecklingen och göra en helhetsbedömning.

"Det gäller egentligen alltid men just nu, när mätproblemen finns där, så kan ju de underliggande måtten vara ett extra stort stöd - jag säger inte att de är bättre", sade Anna Breman.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -