BREMAN
BALANSRÄKNINGSÅTGÄRDER MEST EFFEKTIVT I DAGSLÄGET (Direkt)

2020-09-28 16:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksbanken har alla verktyg tillgängliga men gör för närvarande bedömningen att balansräkningsåtgärder som har vidtagit hittills är de mest effektiva i dagsläget.

Det sade vice riksbankschefen Anna Breman till journalister efter ett anförande på måndagen.

Hon tillade att räntan finns kvar som ett verktyg, som kan användas framöver.

"Men vi har bedömt att balansräkningsverktygen som vi har nu är mest effektivt för att åstadkomma det som vi vill åstadkomma just nu", sade Anna Breman.

Hon tillade att det Riksbanken vill åstadkomma är mildra pandemins effekter på svensk ekonomi och att hushåll och företag ska veta att de har ett lågt ränteläge framför sig. Och Riksbanken har sett dessa effekter av de balansräkningsåtgärder som har vidtagits.

"Vi har sett de effekter vi har velat åstadkomma med våra balansräkningsåtgärder, och då bedömer vi att de fortfarande är de mest effektiva", sade Anna Breman.

Anna Breman var en av de direktionsledamöter som röstade emot Riksbanken räntehöjning i december, men har därefter varit relativt skeptisk till tanken på att på nytt sänka räntan under noll.

Hon påminde om att hon i december ville avvakta med att höja räntan tills hon var mer säker på att ekonomin hade fått mer fart, när väl räntan hade höjts ville hon inte backa. Den ekonomiska utvecklingen blev dock inte den som Riksbanken hade räknat med i december.

"Nu är ju situationen helt annorlunda, vi får ta helt andra avväganden. Den ekonomiska utvecklingen är helt annorlunda, och det betyder också att de verktyg vi har är helt annorlunda", sade Anna Breman.

I december hade Riksbanken inget aktivt QE-program, endast återköp av förfallande likvider. Under våren och sommaren har dock omfattande tillgångsköpprogram lanserats.

"Där har jag ansett, om man tittar på hur marknaderna har fungerat, hur ekonomin ser ut, vad vi förväntar oss framöver, att balansräkningsåtgärderna har varit mer effektiva än en räntesänkning", sade Anna Breman.

Hon påpekade dock att osäkerheten ännu är betydande om hur pandemin, men också andra faktorer, utvecklas framöver och hur det kan påverka svensk ekonomin. Det betyder att alla verktyg fortsatt kan bli aktuella.

"Så exakt vad som kommer att vara mest effektivt i ett framtida datum det kommer att bero på omständigheterna, och vi behöver ha möjlighet att använda alla våra verktyg framöver", sade Anna Breman.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -