CYXONE
VÄLJER DELGRUPPER I RA FRAMFÖR PRECISIONSMEDICIN - VD (Direkt)

2020-09-25 17:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Forskningsbolaget Cyxone meddelade tidigare under fredagen att bolaget uppdaterar den nuvarande utvecklingsplanen med läkemedelskandidaten Rabeximod inom indikationen ledgångsreumatism (RA).

"Målet är att med större precision definiera den patientgrupp och det stadium av sjukdomsförloppet där behandling med Rabeximod skulle göra störst nytta", framgår det från bolagets pressmeddelande.

Är avsikten att omdefiniera patientgruppen så att Rabeximod blir en precisionsmedicin inom ledgångsreumatism?

"Nej, vi tittar mer på att rikta oss mot en delgrupp av RA-patienter. Till exempel ett specifikt stadium av sjukdomen, men heller inte nödvändigtvis det", säger Cyxones vd Tara Heitner i ett mail till Nyhetsbyrån Direkt.

Bakgrunden till att förändra utvecklingsplanen ligger bland annat i det förändrade marknadslandskapet. Tara Heitner tänker då till exempel på läkemedelsklassen JAK-hämmare med oral administrering samt en ökad tillgänglighet till läkemedel med både subkutana och intravenösa administreringar.

Samtidigt ser bolagets vetenskapliga rådgivare ett ledande experter inom området ett behov för läkemedel som kan hindra utvecklingen av sjukdomen och skador på lederna som inträffar vid ledgångsreumatism.

Har förändringarna i utvecklingsplanen något att göra med Rabeximods profil?

"Rabeximod verkar genom att hämma aktiveringen av makrofager, en immuncell som är centralt inblandad i oåterkalleliga skador på lederna vid ledgångsreumatism. Makrofagerna aktiveras vid vissa faser av sjukdomen och i vissa delgrupper av patienter. Vi vill bli bättre på att hitta och välja ut dessa patienterna för att klart kunna förstå nyttan av vår behandling" säger Tara Heitner.

Cyxone-aktien föll med nästan 15 procent på fredagen efter bolagets besked på morgonen.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Cyxone - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -