RÄNTOR/VALUTOR
USD FORTSATT UPP, VIRUSTYNGDA EURO-PMI (Direkt)

2020-09-23 16:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor noterade mestadels endast marginella rörelser på onsdagen, trots något oroande PMI-signaler. Euron handlades samtidigt lägre mot dollarn jämfört med noteringarna på tisdagseftermiddagen.

Dollarn fortsatte stärkas på tisdagskvällen med stöd av kommentarer från Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, som klargjorde att Feds nya ramverk inte utesluter en åtstramning innan inflationen har nått 2 procent i genomsnitt en tid.

Kommentaren, som kom vid en frågestund efter ett anförande, tillförde egentligen inget som inte framgick av pressmeddelandet i samband med räntebeskedet den 16 september, men marknaden togs ändå lite på sängen av att en Fed-ledamot ens talade i termer av åtstramning.

"Allt vi har hört från Fed de senaste månaderna är att 'vi inte kommer att höja räntan… inom överskådlig framtid'. Då kommer Evans och utmanar den berättelsen, så marknaden överrumplades", sade Erik Nelson, makrostrateg vid Wells Fargo i New York, till Reuters.

På onsdagseftermiddagen klargjorde dock Feds vicechef, Richard Clarida, för Bloomberg tv att Fed inte ens kommer att tänka på att höja räntan förrän inflationen ligger på 2 procent.

Preliminära PMI-data för september i Europa visade en tudelad bild med en viss fortsatt förbättring för tillverkningsindustrin, som dock inte klarade att kompensera för en tydlig nedgång för tjänstesektorn.

Industri-PMI för euroområdet steg överraskande till 53,7 preliminärt i september, från 51,7 i augusti, väl över konsensusprognosens 51,7. Tjänste-PMI sjönk dock samtidigt till 47,6, från 50,5, i stället för en väntad oförändrad nivå.

Det sammanvägda PMI-indexet sjönk därmed från 51,9 i augusti till 50,1 preliminärt i september, vilket var klart lägre än väntade 51,7.

Markits chefekonom Chris Williamson kommenterade utfallet och sade att återhämtningen i euroområdet stagnerade i september när ökningen i antalet covid-19-smittade ledde till en förnyad nedgång i tjänstesektorn.

"En tvåtakts-ekonomi är nu uppenbar, där industrin rapporterar produktionstillväxt i spåren stigande efterfrågan, främst från exportmarknaderna och öppnandet av detaljhandeln i många länder, men den större tjänstesektorn har sjunkit tillbaka till nedgång då aktivitet med sociala kontakter i synnerhet har drabbats av ökad virusoro", sade han.

ING noterade i ett marknadsbrev att PMI inte har varit helt tillförlitligt under perioden efter nedstängningarna, och nedgången i september kan därmed vara något svårtolkad.

"Men larmklockor borde ljuda om takten i återhämtningen för närvarande eftersom antalet nya covid-19-fall har tagit fart igen", skrev ING-ekonomerna.

Även i Storbritannien, där premiärminister Boris Johnson på gav besked om förnyade virusrestriktioner tisdagen, visade preliminära PMI-data en dämpning i aktivitetsnivåerna i september, men nivåerna låg ändå fortsatt klart över 50-nivån; industri-PMI sjönk till 54,3, från 55,2 i augusti, medan tjänste-PMI sjönk till 55,1 från 58,8.

Brittiska pund, som fortsatte att pressas nedåt i onsdagens tidiga handel, vände något upp efter PMI-data.

Svenska statsobligationsräntor sjönk svagt i längre löptider på onsdagen, tioårsräntan ner 1 punkt, till -0,11 procent, medan motsvarande tyska ränta var oförändrad på -0,51 procent.

Euron stärktes 4,5 öre mot kronan, till 10:46, medan dollarn stärktes 8 öre, till 8:96.

I USA noterades endast måttliga förändringar i preliminära PMI-data för september jämfört med i augusti, med nivåer fortsatt klart över 50. Industri-PMI steg från 53,1 till 53,5 medan tjänste-PMI sjönk från 55,0 till 54,6. Det sammanvägda indexet sjönk till 54,4 preliminärt i september, från 54,6 i augusti.

Enligt Markits Chris Williamson rapporterade amerikanska företag därmed om en "solid" avslutning av det tredje kvartalet, med fortsatt stigande efterfrågan som kan driva en fortsatt återhämtning för produktion och sysselsättning.

"Enkätdata ökar därmed på tecknen på att ekonomin kommer att ha åtnjutit en solid återhämtning under tredje kvartalet efter rekordraset under andra kvartalet", sade han, samtidigt som han varnade för att riskerna ändå väger över mot nedsidan inför de kommande månaderna.

Amerikanska statspappersräntor handlades på oförändrade till marginellt högre nivåer på onsdagen jämfört med tisdagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 0,68 procent, 1 punkt högre än vid samma tid på tisdagen.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -