STILLFRONT
TILLVÄXTMÅL NÅGOT VIKTIGARE ÄN MARGINALMÅL (Direkt)

2020-09-22 13:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gamingbolaget Stillfronts utgångspunkt är att nå såväl tillväxt- som lönsamhetsmål, men i valet av de två är storleken viktigast.

"Målsättningen är att vi ska klara av alla målen. Men om jag måste välja, utifrån var Stillfront ska stå om tre år, är det viktigare med storlek. De kommersiella fördelarna man får av att ha en viss storlek blir allt tydligare. Tittar vi bortom tre år så står Stillfront starkare om vi skulle ha överträffat vårt tillväxtmål, men ligga lite i underkant på marginalen säger vd Jörgen Larsson till Nyhetsbyrån Direkt inför den kapitalmarknadsdag som inleds klockan 15.00 på tisdagen.

Stillfronts nya omsättningsmål är att nå 10 miljarder kronor under 2023 samtidigt som den justerade ebit-marginalen ligger på omkring 35 procent, en lönsamhetsnivå som speglades även i tidigare mål. Under årets sex första månader var marginalen 36 procent.

Nyligen förvärvade Nanobit väntas leverera en justerad ebit-marginal på cirka 17-22 procent för 2020. Jörgen Larsson vill dock inte i första hand tala om en utspädningseffekt utan lyfter fram Nanobits organiska tillväxt på 170 procent det första halvåret 2020, jämfört med andra halvåret 2019.

"Nanobit spenderade 44 procent på användarförvärv, men om de hade prioriterat lönsamhet skulle de legat på en marginal på drygt 40 procent. Jag skulle vara utomordentligt glad om Nanobit fortsatte med 20 procents rörelsemarginal för det betyder att de växer med 100-170 procent och det är mer värdeskapande. Men om de inte gör det kommer marginalen vara högre, i nivå med Stillfrontgruppen", säger vd:n.

Hur ser marginalen generellt ut i de potentiella förvärvsobjekt ni tittar på?

"I vår pipeline ser vi bolag som i genomsnitt har god lönsamhet som gör det möjligt att nå marginalmålet. Men det finns så klart ett visst spann. Det finns bolag som vi tycker är väldigt intressanta för att de ger oss tillgång till en ny marknad eller ny genre, men kanske ligger lite under snittet. Men då är det upp till vår förmåga att antingen förbättra marginalerna eller av olika anledningar ha några bolag som kanske har lite lägre marginal", säger Jörgen Larsson.

Omsättningsmässigt delar Stillfront in sina potentiella förvärv i tre typer av bolag: större objekt med en omsättning på 100 miljoner dollar och uppåt, medelstora objekt med en omsättning på 20 upp till 100 miljoner dollar och mindre enskilda varumärken/produkter.

"Genomsnittet av de förvärv vi tittar på har en högre omsättning än för ett år sedan. Med det sagt så sagt har vi lagt till en kategori av förvärv och det är förvärv av enskilda produkter eller tillgångar och inte en hel spelstudio. Den typen av förvärv har sannolikt en lägre omsättning. Där har vi inte varit tidigare men förhoppningsvis kommer vi kunna visa på ett antal sådana objekt under den här treårsperioden", säger Jörgen Larsson.

Utgångspunkten för Stillfronts nya omsättningsmål helåret 2020 väntas grovt räknat, sett till utfallet i det andra kvartalet och förvärvade Nanobit, vara en omsättning på någonstans mellan 5 och 5,5 miljarder kronor. Det betyder att Stillfront mer eller mindre ska dubbla omsättningen på tre år och det ska utöver förvärv ske med organisk tillväxt.

"Vi har legat på en organisk tillväxt på 20 procent ganska lång tid, men ju längre man växer dubbelt så fort som marknaden desto svårare blir det per definition. Så en rimlig utgångspunkt är att vi under de här åren ska växa minst som marknaden", säger Jörgen Larsson.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Stillfront Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -