SAAB
FARTYGSORDER FÖRSENAD, POLSKT VARV I REKONSTRUKTION - SR (Direkt)

2020-09-21 11:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bygget av den svenska marinens nya signalspaningsfartyg, en order Saab fick 2017, dras med förseningar eftersom det polska varvet Nauta som bygger fartyget har ekonomiska problem och befinner sig under rekonstruktion.

Det rapporterade Sveriges Radio P4 Blekinge i helgen.

Saab uppgav våren 2017 att bolaget via sitt varv Kockums fått en order från Försvarets Materielverk (FMV) avseende ett signalspaningsfartyg, värd 730 miljoner kronor under en beställningsperiod som löpte till och med 2020.

"Nauta har begärts i rekonstruktion. Just nu håller vi på att titta på vilka andra vägar framåt det finns för att färdigställa signalspaningsfartyget och det kan ske antingen i Polen eller i Sverige", säger Saabs presschef Ann Wolgers till Nyhetsbyrån Direkt på måndagsförmiddagen.

Vare sig FMV eller Saab vill kommentera om det blir förseningar. Uppgifter från det polska varvet gör gällande att datumet för leverans till ett varv i Karlskrona, som ska göra slutmonteringar, redan har passerat, uppger P4 Blekinge.

"Kontrakten löper på mellan 2017 och 2020, det är den tidsplan vi har angett. Vi har inte angett någon ny tidsplan, men när och om vi gör det så gör vi det under ordnade former", säger Ann Wolgers.

En annan försvarsaffär som involverar Polen är den ubåtsaffär där svenska staten lämnat en offert till den polska staten på två begagnade ubåtar som ska uppgraderas.

"I dag är det en förhandling mellan Sverige och Polen. Saab har inte fått någon förfrågan eller kontrakt på att uppgradera ubåtarna. Det finns ingenting som gör att dessa två affärer (signalspaningsfartyget och ubåtarna, reds anm) hänger ihop", säger Ann Wolgers.

Hur påverkar rekonstruktionen av Nauta den större bilden när det gälle möjligheter till försvarsaffärer med Polen framöver?

"När vi samarbetet med polska underleverantörer för att färdigställa signalspaningsfartyget så har jag ingen annan information än att det arbetet har förlöpt väl /…/ Om Polen vänder sig till Saab om att upphandla uppgradering av ubåtar eller andra förmågor är det klart att det skulle vara väldigt intressant för oss", säger Ann Wolgers.

Så ni ser inte att Nautas problem kan få några större implikationer?

"Nej. Det är klart att det är ett bekymmer när det gäller signalspaningsfartyget, men inte vidare än så", säger Ann Wolgers

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -