RÄNTOR/VALUTOR
LÅNGRÄNTOR NED I SURT RISKKLIMAT (Direkt)

2020-09-21 16:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Långräntor drog nedåt på båda sidor om Atlanten efter helgen medan världens börser inledde den nya veckan med tydliga tapp. På valutamarknaden hade mer säkra hamnar som yen och dollar en relativt bra utveckling kontra exempelvis den mer riskkänsliga kronan.

"När marknaden gick upp så var den största anledningen att folk ville in innan marknaden stod ännu högre. Nu ser vi den omvända processen och folk blir nervösa att de extraordinära uppgångarna raderas ut", sade Rick Meckler, partner på Cherry Lane Investments, till Reuters.

Svensk tioårsränta var ned 3 punkter till -0,12 procent på måndagen medan den tyska motsvarigheten samtidigt handlades 4 punkter lägre till -0,53 procent.

På hemmaplan hade Regeringen till höstbudgeten kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna om finanspolitiska stimulanser med reformer på drygt 105 miljarder kronor 2021 och drygt 85 miljarder kronor 2022.

"Bedömningen nu är att vi behöver ha en expansiv finanspolitik både 2021 och 2022. Till skillnad från tidigare kriser har Riksbanken nu inte lika mycket muskler, och därför behöver finanspolitiken stötta mer", kommenterade finansministern Magdalena Andersson.

Regeringen håller bland annat kvar vid den mer generösa A-kassan i ytterligare två år medan arbetslösheten spås öka till 9,5 procent under 2021. I ett förvärrat läge befarar dock regeringen att arbetslösheten lyfter till 12 procent.

Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, kallade budgeten för konjunkturstabiliserande till Direkt. Hon tycker att alla partier får något att visa upp för väljarna.

"Den svenska arbetsmarknaden är den svagaste länken i svensk ekonomi och här är det i huvudsak just tillfälliga satsningar, men tillsammans med en pågående allmän återhämtning ser vi ändå budgeten bidrar till en förbättring", sade hon.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik sjönk arbetslösheten till 9,0 procent i förra veckan, mot 9,1 procent veckan före.

Den centraleuropeiska statistikagendan var tunn på måndagen, däremot släppte den tyska centralbanken Bundesbank sin månadsrapport. Pristrycket i landet förväntas av olika anledningar vara lågt under återstoden av 2020.

Enligt Bundesbank så återhämtar sig den tyska ekonomin gradvis efter coronachocken. Fortfarande är klyftan till produktionsnivåer från före krisen stor, inte minst i bilindustrin, påpekades det.

ECB-chefen Christine Lagarde sade i ett förskrivet anförande att även om inkommande data antyder att euroområdets ekonomi kommer att återhämta sig starkt under tredje kvartalet så är styrkan i återhämtningen ännu mycket osäker och ojämn.

"Den (återhämtningen) är fortsatt mycket beroende av den framtida utvecklingen för pandemin och framgångarna för begränsningsåtgärderna", sade hon.

Börsbaisse rådde i Frankfurt och Stockholm med nedgångar på mer än 3 procent. Även de amerikanska börsindexen inledde den nya veckans handel i tydligt negativt territorium efter tapp även på fredagskvällen. Bank var en svagt presterande sektor efter att nya dokument pekat mot en ny större global penningtvättsskandal. Bland annat även den cykliska verkstaden och den coronapåverkade resesektorn gick tungt efter helgen.

På nytt skärpta regler i exempelvis München, Storbritannien och Norge bidrog till oron bland investerare.

I det svaga riskklimatet försvagades den svenska kronan något till 10:40 mot euro samt till 8:84 mot dollar vid måndagens svenska räntemarknadsstängning, att jämföra med 8:77 vid samma tidpunkt på fredagseftermiddagen.

Dollarn stärktes till nivå tydligt under 1:18 mot euro medan pundet tappade substantiellt till 1:28 mot dollar.

Amerikansk tioårsränta var ned 3 punkter till 0,65 procent efter att ha stigit till 0,70 procent i fredagens avslutande handel.

Fedchefen i Dallas, Robert Kaplan, tror det kan vara rimligt att räkna med att styrräntan ligger kvar nära noll i uppemot tre år medan sysselsättningen repar sig efter corona.

Utöver coronaoron råder det fortsatt oklarhet kring eventuella nya amerikanska finanspolitiska stimulanser. Kongressen diskuterar där i första hand en budgetförlängning för att undvika en ny delvis nedstängning av statens verksamhet. Samtalen om ett större stimulanspaket ligger på is och tiden tycks rinna ut inför valet i november.

En annan fråga som blivit brännande inför detta val är om Donald Trump ska utse en ny ledamot till Högsta domstolen, efter att Ruth Bader Ginsburg gått bort. Det kan påverka politiken såväl på kort sikt (om frågan om valresultatet i slutändan hamnar i domstolarna) och lång sikt då ledamöterna sitter på livstid. Demokraterna vill invänta valresultat innan presidenten utser en ny ledamot. Vissa republikaner i senaten är också tveksamma till att hasta igenom beslutet.

USA-statistikskörden var tunn efter helgen även om Chicago Feds nationella aktivitetsindex visade på en viss nedgång till 0,79 för augusti.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -