BUDGET
INTE SÅ EXPANSIV SOM MAN KAN TRO - ANALYTIKER (Direkt)

2020-09-21 10:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En historiskt stor budget som ger alla partierna i samarbetet något att visa upp för väljarna. Samtidigt är den inte så expansiv som man kan tro vid en första anblick.

Det framgår av analytikerkommentarer till regeringens budget för 2021.

Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, säger i en kommentar att sakinnehållet redan var väl kommunicerat och att det är en konjunkturstabiliserande budget där alla partier får något att visa upp för väljarna.

"Den svenska arbetsmarknaden är den svagaste länken i svensk ekonomi och här är det i huvudsak just tillfälliga satsningar, men tillsammans med en pågående allmän återhämtning ser vi ändå budgeten bidrar till en förbättring", säger hon.

Marcus Widén på SEB skriver att budgeten inte är så expansiv som man kan tro.

"En stor del av utgifterna under 2020 är tillfälliga och det finns ett stort behov att investera även under 2021 för att det inte ska bli en kontraktion. Vi bedömer också stora delar av reformerna 2021/2022 som tillfälliga, kanske mer än hälften. Men givet att 2022 är ett valår kommer det med största sannolikhet vara en fråga för nästa regering", skriver han.

Anders Bergvall på Handelsbanken är inne på liknande spår.

"Det är tydligt att de fyra inblandade partierna har givits utrymme för sina profilfrågor och många reformer är permanenta. En betydande andel av reformerna är dock tillfälliga stimulansåtgärder", skriver Anders Bergvall, seniorekonom på Handelsbanken.

Han noterar att den ekonomiska aktiviteten förvisso har ökat under de senaste månaderna, men ekonomin kommer ändå vara i en väldigt djup nedgång under nästa år.

"Expansiv finanspolitik kommer därför att stötta återhämtningen. Särskilt när centralbankens ränta är på den effektiva lägstanivån och offentliga skulden är låg, forskning visar att finanspolitiska stimulanser, särskilt i offentliga investeringar och konsumtion, kan ha stora positiva effekter på tillväxt och sysselsättning", skriver han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -