VALUEGUARD
STÖRRE, BILLIGARE LÄGENHETER GYNNATS AV CORONA (Direkt)

2020-09-18 14:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En tydlig effekt av coronakrisen är större och billigare bostadsrätter utvecklats starkare prismässigt.

Det sade Lars-Erik Ericson, chefsanalytiker vid Valueguard, vid ett webbinarium tillsammans med Prognoscentret på fredagen.

"Vi hade en snabb prisnedgång för bostadsrätter i Stockholm i mars, som till stor del berodde på utvecklingen av Stockholmsbörsen. Områden med lägre priser klarade krisen bättre och stora lägenheter har fallit mindre än små och är nu i vissa fall tillbaka på all time high", sade han.

Han sade att arbetslösheten inte visat sig ha någon signifikant effekt på bostadsrättspriserna i Stockholm, den största och mest likvida delmarknaden på den svenska bostadsmarknaden. Däremot har börsutvecklingen en desto större effekt.

"Det var ett dramatiskt fall på Stockholmsbörsen i februari och mars, men sedan bottnade börsen och har återhämtat sig. Vi ser också hur det gick ganska snabbt ned för bostadsrättspriserna, men de har också återhämtat sig och är nu mer eller mindre tillbaka på nivåerna före krisen", sade Lars-Erik Ericson.

Samtidigt har det varit stora skillnader i olika segment, där relativt större och billigare lägenheter utvecklats bättre. Större lägenheter, 4 rum eller mer, sjönk inte lika mycket men har återhämtat sig minst lika bra som mindre lägenheter.

"Det tyder på att det har skett en förskjutning i efterfrågan där många vill ha större bostäder. Det är kanske inte så konstigt med tanke på hemarbete", sade Lars-Erik Ericson.

Även i olika prisklasser finns tydliga skillnader, där bostadsrätter i områden med lägre priser inte sjönk lika mycket och sedan har gått upp mer. I områden med högre priser är priserna fortsatt under nivån i februari, före krisen.

"Det kan bero på flera saker. Människor kanske inte anser att det är lika viktigt längre att bo centralt i och med hemarbete. Vikten av att ha nära in till kontoret i stan kanske inte är lika stor längre", sade han.

Ytterligare en effekt är att relativt nybyggda bostadsrätter klarat krisen bättre. En del av förklaringen kan vara att de inte ofta ligger i de allra dyraste områdena i centrum och dessutom kan vara lite större, men det verkar inte förklara hela skillnaden, enligt Lars-Erik Ericson.

Han sade att det verkar ha hänt något med boendepreferenserna under coronakrisen, där närhet till centrum inte förefaller lika viktigt, men att det är oklart vad som visar sig vara bestående. Det kan exempelvis tänkas att de som ändå tänkt flytta till något större längre från centrum gjorde slag i saken tidigare i och med coronapandemin.

Lars-Erik Ericson påpekade dock att större lägenheter utvecklats starkare prismässigt än mindre bostadsrätter ända sedan slutet av 2017.

"Det är en befintlig trend som nu möjligen förstärkts", sade han.

Han påpekade att trenden i nyproduktion varit den motsatta, där det byggts allt mindre bostäder.

"Kanske ser vi förändring, att vi börjar bygga större igen", sade Lars-Erik Ericson.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -