NORGES BANK
OFÖRÄNDRAD RÄNTA, FOKUS PÅ RÄNTEBANA - TDN-PROGNOS (Direkt)

2020-09-18 12:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En enig analytikerkår räknar med att Norges Bank håller styrräntan oförändrad på noll procent den 24 september. Intresset riktas mot signaler om ränteutvecklingen framöver.

Det framgår av en rundringning som TDN Direkt gjort.

Samtliga sju ekonomer tror att Norges Bank låter styrräntan ligga still.

Den justerades senast den 7 maj 2020, då den sänktes med 25 punkter till 0,00 procent.

Vid sitt förra möte, den 20 augusti, konstaterade Norges Bank att ny information bekräftade bilden av den ekonomiska utvecklingen som presenterades i junirapporten.

"Som vi värderar utsikterna och riskbilden kommer styrräntan mest sannolikt att bli liggande på dagens nivå ett bra tag framöver", sade centralbankschef Öystein Olsen.

Nordea noterar att Norges Bank i juni reviderade upp sin räntebana rejält på grund av en snabb återhämtning i norsk ekonomi och, som första centralbank, signalerade en första höjning under andra halvan av 2022.

"Vi tror att den nya räntebanan kommer att vara mycket lik den i juni", skriver Nordeas Kjetil Olsen och Dane Cekov i ett kundbrev.

De tillägger att de tror att den nya räntebanan kommer att vara en aning högre mot slutet av prognosperioden, främst på grund av högre oljepriser och därmed något ljusare utsikter för oljeinvesteringar.

"Men detta bör inte ändra slutsatsen från förra gången; Norges Bank kommer mest sannolikt att hålla styrräntan oförändrad till 2022", skriver Nordea-ekonomerna.

Handelsbanken Capital Markets gör bedömningen att Norges Bank kommer att upprepa sina utsikter från i juni. De pekar på att data som presenteras sedan dess varit blandad, men i stort sett som väntat.

De noterar att kärninflationen varit högre än Norges Bank väntat sig, vilket främst beror på tidigare försvagning av den norska kronan, men att förstärkningen bara kommit tidigare än banken räknat med. Handelsbanken tror inte att inflationstrenden kommer att bli starkare än vad Norges Bank förutspår.

De konstaterar att den enda ekonomiska faktorn som ser ut att lyfta räntebanan är bostadsmarknaden, där aktiviteten under sommaren slagit alla rekord. Nu syns dock tecken på att bostadsmarknaden kyls av igen.

"Kort sagt räknar vi med att centralbanken håller styrräntan oförändrad på noll och upprepar sin juni-prognos för räntan, vilket tyder på att den ligger kvar på noll tills den lyfts med 25 punkter i december 2022 och två ytterligare 25 punkters höjningar under 2023", skriver Handelsbanken i ett kundbrev.

Capital Economics pekar på en högre inflation än inflationsmålet och ökande bostadspriser, och med denna bakgrund bedömer analyshuset att det är möjligt att Norges Bank tidigarelägger räntehöjningen till mitten av 2021.

"Investerare prisar nu in en 50-procentig chans av en 25 punkters höjning under nästa år", skriver de i ett kundbrev.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -