INFINEON
REDO HANTERA KONKURENS FRÅN KINA EFTER USA-BLOCK (Direkt)

2020-09-18 13:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska halvledarutvecklaren Infineon står redo att möta en ökad konkurrens från Kina, där det just nu utlovas stora insatser för att klara av att försörja bolag som lider chipbrist efter sanktioner från USA, sade vd Reinhard Ploss till CNBC.

De geopolitiska spänningarna mellan Washington och Peking kommer förbli ett bekymmer för Infineon, som förbereder sig för den ökade konkurrensen om kontrakt från kinesiska chiputvecklare.

"Vi anser att det är bäst att se bort från fokuset på enskilda länder och i stället fokusera på behovet i ett globalt perspektiv", sade vd:n.

Infineon är en av världsdominanterna inom chip för fordonsbranschen, kraftnät och säkerhet.

"Vi behöver samverkan, därför är den techdispyt som nu pågår definitivt ett bekymmer av flera olika skäl, men vi får hantera det", konstaterade Reinhard Ploss.

Kinas nyvunna ambitioner på chipområdet kommer sig av nöd, då bolag som telekommarknadsledaren Huawei anklagats för spionage och förbjudits importera chip med amerikanska patent. Därför har landet nu utökat ansträngningar om att chockstarta en inrikes chipindustri.

"Chipteknik har varit en viktig importvara för Kina, och nu följer vi den här strategin där de önskar bli självförsörjande mycket noga", sade han med tillägget att USA:s agerande bidragit "kraftigt" till de kinesiska ambitionerna.

Samtidigt har Infineon haft med i sina omvärldsanalyser sedan tidigare att det finns risk att konkurrensen från Kina ökar betydligt.

För egen räkning har Infineon förlagt sina utvecklingscenter till länder och regioner där det finns en konservativ och strikt hållning avseende immaterialrätt, den fråga som kanske främst bidragit till att USA nu förvägrar Kinakopiornas hemland importen av den forskningskrävande handelsvaran.

"Kärnan i våra immaterialrätter finns i Tyskland, Österrike och andra länder där vi till 100 procent litar på att rättigheterna respekteras just så mycket som de förtjänar", sade Reinhard Ploss.Qualcomm Inc - I dag

{point.key}

Broadcom Inc - I dag

{point.key}

NVIDIA Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -