På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ZWIPE
MÅL TA ANDEL 30% AV BIOMETRISK BETALKORTSMARKNAD - VD (Direkt)

2020-09-17 14:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det norska biometribolaget Zwipe, som är parallellnoterat på First North i Stockholm och Merkur i Oslo, har som mål att leverera teknologi till 30 propcent av den biometriska betalkortsmarknaden.

Det säger Zwipes vd André Løvestam till Nyhetsbyrån Direkt i en intervju.

"Vårt mål på medellång sikt är att nå en omsättning på 1 miljard norska kronor, med ett ASP (genomsnittligt försäljningspris) på mellan 3 och 4 dollar per enhet och med mycket goda marginaler", säger han.

Zwipe, som levererar hela säkerhetslösningen till biometriska betalkort, tar in komponenter som exempelvis fingeravtryckssensorer från underleverantörer.

Konkurrenter som NXP och Infineon har bruttomarginaler kring 40 procent, vilket även Zwipe siktar på att ha. Bolagets skalbara affärsmodell ger då en ebitda-marginal om 20 procent, som stiger med ökade volymer, enligt André Løvestam.

För närvarande går dock Zwipe fortfarande med förlust, innan marknaden för biometriska betalkort tagit fart. För det första halvåret 2020 hade bolaget totala intäkter på 0,9 miljoner norska kronor (0,3) och ett nettoresultat på -31,6 miljoner kronor (-36,3). Vid halvårsskiftet uppgick bolagets likvida medel till drygt 43 miljoner norska kronor. Zwipe får även 15 miljoner norska kronor i stipendier under det andra halvåret.

"Vår skalbara affärsmodell gör att när vi når 6 miljoner sålda enheter per år kommer vi nå breakeven på kassaflödesnivå. Då ska man ta i beaktande att enbart i Storbritannien ligger marknaden på 100 miljoner kort om året. Globalt utges 4 miljarder betalkort om året", säger han.

Vad är medellång sikt?

"Vi har inte någon kunskap än om hur snabbt det går, men det är rimligt att tro att vi når vårat mål om miljardomsättning inom fyra-fem år. Breakeven på kassaflödesnivå kommer vi att nå snabbare än så."

Zwipe har gjort ett antal emissioner de senaste åren. I september gjordes en riktad emission som tillförde bolaget 96 miljoner norska kronor. André Løvestam, tillsammans med andra i bolagsledningen, deltog i emissionen. Så gjorde också bolagets styrelseordförande och storägare Jörgen Lantto, som tidigare var vd för Fingerprint Cards.

Kan ni nå svarta siffror utan ytterligare emissioner?

"Ja, det kan vi, naturligtvis beroende på hur snabbt marknaden och våra volymer tar fart. Nu är vi i alla fall finansierat förbi de kommersiella massvolymsutrullningarna som startar 2021, och långt in i 2022", säger André Løvestam.Zwipe - I dag

{point.key}

Fingerprint Cards B - I dag

{point.key}

IDEX Biometrics - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -