ORACLE
FÅR KONTROLL ÖVER BYTEDANCE-KÄLLKOD VID AFFÄR - BN (Direkt)

2020-09-17 07:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska mjukvarubolaget Oracle får kontrollen över kinesiska Bytedances populära videoapp Tiktoks källkod och säkerhetsuppdateringar om det så kallade partneravtalet går igenom, enligt Bloomberg News.

Oracles kontroll över mjukvaran bakom Tiktok ska medföra att inga så kallade "bakdörrar" finns i teknologin, alltså avsiktliga buggar som kan nyttjas för spionage.

Detaljerna framgår av det avtalsförslag som lagts fram för Vita huset och president Donald Trump, som i somras gav Bytedance 90 dagar på sig att sälja den amerikanska verksamheten till ett i USA hemmahörande bolag. Annars skulle Tiktok förbjudas i landet via den exekutiva order som undertecknats av presidenten.

Avtalet har rönt uppmärksamhet, då det inte ser ut att vara fråga om den totala avyttring som Donald Trump önskade. Samtidigt ägs Oracle av den uttalade Trumpsupportern Larry Ellison. Bytedance, det kinesiska ägarbolaget, ägs till 40 procent av amerikanska riskkapitalbolag och techinvesterare, men dess hemvist är fortsatt Kina och majoritetsägaren är den kinesiske grundaren Zhang Yiming.

Under onsdagen rapporterades det att Vita huset träter om att ge Oracle grönt ljus och låta bolaget gå in som teknikpartner.

De så kallade "Kinahökarna" i regeringen, den ekonomiske rådgivaren Peter Navarro och utrikesminister Mike Pompeo, ska till skillnad från finansminister Steven Mnuchin och handelsminister Wilbur Ross motsatt sig avtalet. Sent på onsdagen uppgav också Donald Trump att han "konceptuellt" inte gillar upplägget.

Om Oracle blir teknikleverantör sitter ett amerikanskt bolag sitter på användardata från den populära appen, menar mjukvarubolaget.

Microsoft lade i konsortium med Walmart ett bud värt 20 miljarder dollar för Tiktoks USA-verksamhet, men detta affärsförslag dumpades av Bytedance.

Om Vita huset lyckas nå en överenskommelse där administrationen backar från dekretet om "full avyttring" som även senare förtydligats av Donald Trump och släpper igenom affären i form av partneravtal, väntar dock ännu en utmaning.

För att Tiktoks användardata ska landa i ett amerikanskt bolags händer måste den algoritm som Bytedance utvecklat få en exportlicens från kinesiska staten.

I Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoneys senaste avsnitt "15 september: Dagen D i apparnas världskrig" kan du höra mer om techkriget. Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastplattformar, bland annat <i>Apple Podcast</i>, <i>Spotify</i> och <i>Acast</i>.Oracle Corp - I dag

{point.key}

Microsoft Corp - I dag

{point.key}

Walmart Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -