BÖRSEN
GÅR MOT SMÅSUR ÖPPNING EFTER LJUMMA CENTRALBANKSBESKED (Direkt)

2020-09-17 08:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda torsdagen med en nedgång, i likhet med de amerikanska börserna på onsdagskvällen och asiatiska på morgonen.

Vid klockan 8.40 var de europeiska terminerna ner 1,4-1,5 procent. Vid samma tid indikerade förhandeln hos IG-markets en öppning för Stockholmsbörsens OMXS30-index en nedgång på omkring 1 procent. Även de amerikanska terminerna var ner i den tidiga morgonhandeln.

De amerikanska börserna tappade fart efter onsdagens räntebesked från Fed, där budskapet var att räntan väntas hållas oförändrad åtminstone till 2023, även om inflationen skulle börja stiga.

Beskedet var, enligt analytiker som Reuters talat med, "ett minimum av vad marknaden hade räknat med". Även den japanska centralbanken meddelade under natten att räntan ligger fast, men justerade upp synen på den ekonomiska utvecklingen något. Börserna i regionen var ned på bred front.

Bland svenska bolagsnyheter meddelade styrelsen för teknikkonsulten Sweco att marknadssituationen har stabiliserats och har beslutat att föreslå en ytterligare utdelning om 3:10 kronor per aktie. Därmed kommer totalt 6:20 kronor att delas ut för räkenskapsåret 2019, vilket var det ursprungliga utdelningsförslag som justerades ned till 3:10 på stämman i april.

Även installationsbolaget Bravidas styrelse har valt att föreslå återinförd utdelning om 2:25 kronor per aktie.

EQT:s fond IX fortsätter att öka i bostadsannonssegmentet i södra Europa och köper den italienska bostadsannonsplattformen, Casa.it. Förra veckan meddelade EQT IX att fonden köper bostadsannonsplattformen Idealista, som har verksamhet i södra Europa, för 1,3 miljarder euro.

Handelsbanken, som steg på onsdagen efter besked om nedskärningar och ökad satsning på digitalisering, har fått rekommendationen sänkt av Nordea till sälj (behåll) med riktkurs 77 kronor. Kollegorna på SEB, som sedan tidigare har säljrekommendation på Handelsbanken, sänker riktkursen till 75 kronor (87). Deutchebank är av en annan åsikt och upprepar köp med något höjd riktkurs till 107 kronor (105).

Oxe Marine meddelade på onsdagskvällen att målsättningen att nå en tillväxt på 50 procent för helåret 2020 överges som en följd av begränsningar i leveranskedjan i spåren av pandemin. Samtidigt meddelade bolaget att en stor amerikansk distributör tecknat en avsiktsförklaring, som om avtalet blir definitivt kommer att lägga en order till ett värde av cirka 2,8 miljoner euro.

På torsdagen gör det digitala magasinbolaget Readly handelsdebut på Stockholmsbörsen. Sedan beskedet av noteringen har uppsagda avtal med Bonnier News och Aller Media skapat turbulens, men emissionen övertecknades till kursen 59 kronor och kommer att tillföra bolaget 450 miljoner kronor.

Kommunikationsutrustningsbolaget Invisio har fått en order om 44 miljoner kronor från en befintlig kund inom det amerikanska försvarsdepartementet, med leverans under 2020.

Effekterna av coronapandemin på e-handeln har varit tydlig, skriver Postnord i den senaste E-barometern. Nya konsumentgrupper, framför allt i äldre åldrar, har börjat e-handla. Flera noterade e-handelsbolag har under året haft en stark försäljnings- och kursutveckling. Bland annat är hårvårds- och skönhetsbolaget Lykos aktie är upp över 300 procent sedan årsskiftet och klädhandlaren Boozt har ökat börsvärdet med omkring 90 procent

Räntor och valutor har uppvisat begränsade marknadsrörelser i spåren av Fed-beskedet på onsdagen, med en lite starkare dollar. Oljan har under natten och morgonen vänt ned efter två dagar med uppåtgående trend.

Torsdagens makroagenda bjuder bland annat på räntebesked från Bank of England efter lunch och på eftermiddagen kommer siffror över nyanmälda arbetslösa i USA.Boozt - I dag

{point.key}

EQT - I dag

{point.key}

INVISIO - I dag

{point.key}

OXE Marine - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

SWECO B - I dag

{point.key}

Bravida Holding - I dag

{point.key}

Lyko Group A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -