På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BOJ
LÄMNAR POLICYHÅLLNINGEN OFÖRÄNDRAD (Direkt)

2020-09-17 05:32

STOCKHOLM (Direkt) Den japanska centralbanken, Bank of Japan, beslutade vid sitt policymöte att låta depositräntan ligga kvar på -0,10 procent.

Depositräntan används för en del av bankernas överskottsreserver, för övriga delar är räntan 0,0 respektive 0,1 procent.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytiker en oförändrad depositränta.

Centralbanken kommer också att fortsätta att köpa tillräckligt med statsobligationer för att hålla den tioåriga statsobligationen nära 0 procent.

Beslutet var ett majoritetsbeslut enligt siffrorna 8-1. Guoshi Kataoka reserverade sig återigen och ville se mer lättnader.

Bank of Japan har samtidigt uppgraderat sin syn på ekonomin. De konstaterar ekonomin befunnit sig i ett allvarligt läge på grund av pandemin men att den nu har börjat återhämta sig och aktiviteten återvänder gradvis.

De utländska ekonomierna har också börjat att återhämta sig från ett allvarligt läge, vilket gjort att exporten och industriproduktionen i Japan har börjat stiga.

Företagens sentiment har däremot försämrats och sysselsättningen och hushållens inkomster har varit svaga. Inflationen har legat runt 0 procent, främst på grund av nedgångar i energipriserna, och inflationsförväntningarna har försvagats något.

Framåtblickande väntas ekonomin fortsätta att förbättras med stöd av uppbyggd efterfrågan och ackommoderande finansiella förhållanden, liksom regeringens åtgärder. Takten i förbättringen väntas bli långsam då pandemin fortsatt har ett grepp globalt. Inflationen väntas också stiga endast gradvis.

Osäkerheten är fortsatt hög i spåren av covid-19, och direktionen kommer inte att tveka att vidta ytterligare åtgärder vid behov.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -