Bioextrax
Bioextrax tecknar samarbetsavtal med Ecobränsle avseende bioplastproduktion (Finwire)

2020-09-17 09:51
Bioteknikbolaget Bioextrax har tecknat ett samarbetsavtal med Ecobränsle i Sverige avseende produktion av bioplasten PHA från biprodukter från Ecobränsles produktionsprocess. Ecobränsle är en svensk producent och distributör av biodrivmedel i Sverige och Norge. Det framgår av ett pressmeddelande.

Samarbetsavtalet innebär att Bioextrax och Ecobränsle gemensamt ska undersöka och utvärdera den kommersiella potentialen i att med hjälp av Bioextrax patenterade teknologi producera bioplasten PHA, polyhydroxyalkanoater, från biprodukter från Ecobränsles produktionsprocess.

Avtalet har ingåtts efter att en initial teknisk och kommersiell analys av potentialen har genomförts. Ett första steg i samarbetet är att mer noggrant utvärdera den kommersiella potentialen, och vid ett positivt utfall är det parternas gemensamma avsikt att påbörja en kommersialisering av teknologin.

- Utnyttjande av biprodukter från biodrivmedelproduktionen har enligt våra beräkningar mycket stor potential, framförallt vad gäller reduktion av produktionskostnaden för PHA. Det är så kallad rå glycerol vi vill utnyttja, vilket även genereras från andra typer av processer. Detta är ett material som finns i stora mängder världen över, runt 16 miljoner ton produceras varje år. Omvandling av all denna glycerol till PHA skulle innebära produktion av cirka 4 miljoner ton bioplast, motsvarande en omsättning om cirka 16 miljarder kronor per år, säger Edvard Hall, vd i Bioextrax.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Bioextrax - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -