EUROCINE
TAR STEG FÖR KLAMYDIAVACCINKANDIDAT MOT KLINIK - VD (Direkt)

2020-08-21 14:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Eurocine Vaccines har dragit i gång ett utvecklingsarbete med sikte på att inleda en första klinisk studie kring ett potentiellt klamydiavaccin, meddelade bolaget på torsdagskvällen.

Beskedet kommer efter att bolaget nyligen slöt ett samarbetsavtal med Spixia Biotechnology.

Hur ser tidslinjen ut fram till kliniska studier med en kandidat till klamydiavaccin i samarbetet med Spixia Biotechnology?

"Den kommer vi att utarbeta direkt nu när vi har det bindande avtalet på plats. Det är först nu som vi kan handla upp de tjänsterna som tar oss fram till kliniken", säger Eurocine Vaccines vd Hans Arwidsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Under utvecklingsarbetet kommer det att tas fram en proteinbeståndsdel till vaccinkandidaten. Därefter kan uppskalningen av produktionen och tillverkningen av studievaccinet upphandlas.

Hur många patienter rör det sig om i en första klinisk studie?

"Det har vi inte fastställt i en tydlig plan ännu, men vi talar om några tiotal, kanske 50-60", säger Hans Arwidsson.

Enligt villkoren i avtalet, som meddelades på torsdagskvällen, har Eurocine vid ett eventuellt tredjepartsavtal kring utveckling och lansering rätt till 30-50 procent om intäkterna om avtalet sluts i preklinik och 78-93 procent om avtalet sluts när projektet befinner sig i kliniska studier.

Eurocine Vaccines står enligt avtalet med Spixia för alla kostnader relaterade till utveckling, tillverkning och kommersialisering av klamydiavaccinet fram tills ett avtal med tredje part ingås.

Marknadspotentialen för ett potentiellt klamydiavaccin uppskattas enligt det brittiska marknadsanalysbolaget Global Life Sciences ha samma värde som marknaden för HPV-virus (Humant papillomvirus). Denna marknad, där Gardasil och Cervarix ingår, omsatte 2,5 miljarder dollar under 2017 och väntas vid 2024 ha växt till 5 miljarder dollar.

Eurocine Vaccines avancerade under fredagseftermiddagen med 13 procent.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Eurocine Vaccines - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -