Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv
Säljer guld och köper dollar - Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv ner 3,4 procent i juli (Finwire)

2020-08-14 12:32
Fonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv minskade 3,4 procent i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 1,2 procent och är därmed bättre än index som har minskat 3,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Marknadsklimatet i juli var mindre gynnsamt för Saxxum Aktivs defensiva portfölj. Utvecklingen för aktier var blandad med överlag positiv, speciellt i Sverige.

Utvecklingen för portföljen var knappt negativ i lokal valuta. Nästan hela nedgången kan härledas till kronförstärkningen (framför allt mot dollarn). I kronor räknat bidrog alla innehav förutom fysiskt guld negativt till avkastningen. Sämst i aktieportföljen gick värdebolag vilka föll 9 procent. Det totala bidraget från aktier var -1,6 procentenheter, samtidigt som aktiehedgarna via derivat bidrog med -0,4 procentenheter. Statsobligationer bidrog -1,1 procentenheter. Positionen i yen/euro bidrog -0,8 procentenheter, medan fysiskt guld bidrog med 0,5 procentenheter.

Fonden minskade guldpositionen markant i slutet av månaden från nästan 16 procent till 9. Andelen likvida medel steg till 18 procent, ligger delvis i dollar. Nettoexponeringen mot aktier låg på 18 procent vid utgången av månaden.

"Sentimentet är extremt (negativt dollarn) på många sätt. I sådana lägen krävs det ganska lite
för att göra investerare besvikna. I Saxxum försöker vi som vanligt att inte göra som alla andra. Därför säljer fonden guld successivt och ökar dollarexponeringen. På några års sikt kan guld mycket väl nå nivåer på 3 000 dollar och över. Men i dagsläget är ädelmetallerna kraftiga överköpta och riskerar falla i takt med aktiemarknaderna när det beger sig, precis som i februari/mars."


[Tabell 1]

Love Josefsson
love@finwire.se, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Aktie-Ansvar Saxxum Ak... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -